Élet-Stílus

Tömegdemonstráció a Dunán

Evezős Critical Mass felvonulást rendeznek az idei Urbitálison: a hajósok a Duna szerepére, a vízisportokra és a folyópart humanizálására hívják fel a figyelmet.

Az idei Budapesti Urbanisztikai Majális, az Urbitális a Dunát választotta vezértémájának: évszázadokon át szoros kapcsolat volt a folyó és a partján lakók között. Azután kiépültek a védőfalak, majd a gépkocsik lassan kiszorították a sétálókat a rakpartokról. Ezen szeretne változtatni a Budapesti Városvédő Egyesület és a Levegő Munkacsoport a május 23-án rendezett evezős felvonulással – mondta el az FN-nek Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.

A gyülekező 13:30-kor lesz az Újpesti-öböl bejáratánál, ahol a résztvevők vízre tehetik csónakjaikat. A menet egy órával később indul és a pesti oldal felől megkerüli a Margitszigetet. A szervezők egyelőre csak motorcsónakos kíséretet biztosítanak, mindenkinek saját hajójával kell elindulnia, a csapathoz útközben is bárki csatlakozhat. Az idei tapasztalatok alapján jövőre már alkalmi csónakbérlésre is lesz lehetőség – emeli ki Beliczay Erzsébet.

Nincs pénz a csónakházakra és a szabadidősportra (MTI)

Nincs pénz a csónakházakra és a szabadidősportra (MTI)

A Budapesti Városvédő Egyesület Május 23-án 10 órától a Római-parton kétórás sétát rendez „A csónakházaktól a lakóparkokig” címmel. A séta után BKV-hajóval lehet átjutni a Margit-szigetre, ahol a nap fő eseménye, az első Evezős Critical Mass felvonulás lesz 14:30-kor.

A hajók és csónakok sokasága adja a hátterét a 15:30-kor kezdődő fórumnak, amelynek címe: „Milyen Duna-partot akarunk?”. Polgármesterek, sportvezetők és az érdeklődők beszélgetnek majd arról, hogyan lehetne a vízi sportolást sokkal többek számára elérhetővé tenni – áll a szervezők közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik