Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Sensation vagy A mexikói

Hétvégére Múzeumok Majálisát, őrült New York-i jazzt, Sensation White-partit, és Macskanadrágot ajánlunk többek között. Továbbá Oscar-díjas filmeket a tévében.

Azért jó a tavasz, mert dübörögnek a szabadtéri fesztiválok, bulik. Most éppen a múzeumok majálisoznak, a Gödör Exit-fesztiválozik és a Zöld Pardon pörög tovább. A kedvenc hajóinkon – már megszoktuk – kiváló koncertek várhatók, a Centrál Színházban elcsíphetjük az Avenue Q-t, és ellátogat Budapestre a gorillatudósok nagyasszonya. A tévében ezúttal több jó filmet is találtunk. Sőt, vasárnap egyszerre hármat, csak győzzünk választani.
Az alapkérdés most is: menjek vagy maradjak

menjek …

péntek, május 15.

Az A38 Hajón újabb „zajokat hallhatunk a szomszédból”. E sorozatban az osztrák sógorok legizgalmasabb zenéi mutatkoznak be. Ezúttal például a bécsi elektronikus és funk szcéna remekeivel találkozhatunk, többek között a kiváló kurd származású Karuannal, aki egyszer már jócskán megringatta a Hajót, valamint a nagyon ígéretes Dorian Concepttel, akivel kapcsolatban már a legnagyobb szavakat használja a szaksajtó. Ja, és a belépés ráadásul ingyenes.

Dorian Concept

Dorian Concept

Egy másik hajón, konkrétan a Columbuson pedig egy különleges, rendkívüli hangszer-összeállítású jazztriót köszönthetünk New York-ból. A Tricycle szaxofon-gitár-trombita felállásban adja elő háromszólamú párbeszédeit, jó adag humorral, biztos improvizációs készséggel.

Terence Fixmer

Terence Fixmer

Aki a modernebb zenéket kedveli, most is nyilván a Merlin felé veszi útját. Itt a Terence Fixmer a francia technoszcéna egyik legkiemelkedőbbre értékelt szereplője nyomja a talpalávalót. Aki pedig a modern-underground-népiurbánus-lakodalmas-rap tanulmányozását szereti péntek estére időzíteni, az az Instantban teheti ezt meg a Goulasch Exotica koncertjén.

szombat, május 16.

E szombaton és vasárnap majálisolnak a múzeumok a Nemzeti Múzeum kertjében. A rendezvényen az ország különböző tájegységeiről érkező több mint száz intézmény mutatkozik be. Egész nap működik a gyerekeknek játszóház, különböző előadások, bábjátékok és koncertek színesítik a majálist. Ez utóbbiak között olyan csemegéket is találunk, mint a négykor kezdődő Cabaret Medrano-hangversenyt.

Múzeumok Majálisa

Múzeumok Majálisa

Aki a gigapartikat kedveli, hát most megkaphatja. A Sportarénában tartják a Sensation – The Ocean of White című attrakciót. A 2000-ben Hollandiából indult alapötlet – hogy egy hatalmas arénában csak fehérbe öltözött emberek táncoljanak, bulizzanak, mindezt persze lehengerlő hang- és fénytechnikával megfejelve – mára valódi világkörüli turnévá nőtte ki magát, a “Fehér Óceán” nevű show Chile és Belgium után érkezik Budapestre. A közel nyolcórányi koreográfiával egy lélegzetelállító víz alatti világ tárul a nézők elé. A látványt egy 80 méter széles, óceánszerű színpad, a tetőről aláhulló vízesések és a mélység teremtményei mellett megannyi speciális effekt, fény- és lézertechnika teszi teljessé. Mivel a szervezők a fellépőkön sem szoktak spórolni, így az idei névsor is illusztrisnak mondható: Axwell, Sebastian Ingrosso, Sander Van Doorn, Tocadisco, valamint hazai színekben a Muzzaik duója. Látvány- és, hangorgia és persze óriási buli.

The Ocean of White

The Ocean of White

Az Erzsébet téren Exit Street Fesztivál 2009 gyűjtőnéven futhatunk bele – ingyenes – koncertekbe. Este tíztől például a Belmondó, éjfél körül pedig a Neo nyomja.

vasárnap, május 17.

Vasárnapra még mindig a Múzeumok Majálisát javasoljuk. Ott némi könyvkötés, sárkányröptetés, gótikus üvegablak-készítés vagy szkíta állatos fémdomborítás között meghallgathatjuk például a Kiss Erzsi Panchant vagy Rutkai Borit és a Specko Jednót.

Kiss Erzsi Panchan

Kiss Erzsi Panchan

A punkerek és egyéb állatfajták a Zöld Pardonban múlathatják el a hetet. Itt a salgótarjáni őszinte punk zászlóshajója, a Macskanadrág zúz. (Csak véletlen, hogy idekerült a szövegben, de) a gorillák és egyéb főemlősök rajongóinak pedig egy igazi sztár, maga Jane Goodall jön el a Millenárisra, hogy előadjon a témában.

Avenue Q

Avenue Q

És ha már az állatoknál tartunk, a Centrál Színházban megnézhetjük az A mi utcánk-Avenue Q című, a Muppet Showra hajazó totálbrutál Broadway-musicalt.

… moziba

A héten nem hollywoodi jellegű kasszasikerfilmek kerülnek a magyar mozikba. A fasiszták ellen küzdő partizánhölgyek mozija mellett (Kémnők) lehet válogatni a változatos kínálatból: nézhető Oscar-díjas dokumentumfilm (Ember a magasban), japán képregény-adaptáció (Death Note – Az utolsó név), romantikus angol szerelmi dráma (Utolsó látogatás) és német életrajzi film XVIII. századi zeneszerzők kapcsolati háromszögéről (Clara).

Ember a magasban

Ember a magasban

bővebben>>

… kiállításra

Az impresszionizmus sodrában

A Kogart ötéves működése során kiváltotta a képzőművészszakma fanyalgását: egyrészt amiatt, mert egy befektetési bankár a tulajdonosa, másrészt mert kormányzati pénz is itt összpontosult. A kiállítóhely azonban fontos helyszínné vált, most például „Az impresszionizmus sodrában” címet viselő tárlat miatt.

Menjek vagy maradjak – Sensation vagy A mexikói 8

bővebben>>

… családi programra

Vízi Majális a Népszigeten
(Budapest Evezős Egyesület telephelye – május 16. szombat)

Kell egy kis hűsölés az első meleg hétvégéken. Remek lehetőség kínálkozik erre most szombaton is, ahol a család minden tagja hasznosan töltheti el az idejét. Színpadi programok: Játékok, Századfordulós gyermekjátékok, Paprika Jancsi csúzlizdája, Szent György és a sárkány harca, Diótörő, Mocsárjárás, Kolompkereső, Kézműves foglalkozás, Arcfestés, Brémai muzsikusok gyermekszínházi előadás, Fekete Dávid énekel, kötélhúzás, evezés, bemutatók, repülőgép-, hajómodell kiállítás, miegymás.
Menjek vagy maradjak – Sensation vagy A mexikói 8

maradjak…

olvasni …

tévézni…

péntek, május 15.
M1, 22:55

Füst

Wayne Wang különös hangulatú filmjének színhelye egy New York-i kis dohánybolt, amely a nyers modorú, ám jóravaló, bölcs Auggie Wren munkahelye. Számára ez a bolt a menedékhely. Bár van barátnője, csalódott a szerelemben. Már belenyugodott abba, hogy napjait a pult mögött tölti.
Menjek vagy maradjak – Sensation vagy A mexikói 8

A dohánybolt rendszeres vevői közé tartozik Paul Benjamin, a regényíró, aki jelenleg írói válságban szenved. Néhány évvel korábban ugyanis éppen a dohánybolt előtt, a szeme láttára ölték meg állapotos feleségét. Auggie és Paul között baráti viszony alakul ki, megosztják egymással bánataikat és örömeiket.

szombat, május 16.
Tv2, 23:35

A mexikói

Ha Brad Pitt és Julia Roberts a két főszereplő, már nagyot nem hibázhatunk… Az előbbi által alakított Jerry Welbach életének legnehezebb napján két ultimátumot kap: egyet főnökétől és egyet barátnőjétől. Főnöke nem éppen tiszta üzletekben utazik, ezúttal fejvesztés terhe mellett Jerrynek Mexikóból kell ellopnia egy legendás pisztolyt, amit titokzatosan csak “A mexikói”-ként említenek.
Menjek vagy maradjak – Sensation vagy A mexikói 8

Barátnője, Samantha (naná, Julia Roberts) pedig szakítással fenyegetőzik, és választás elé állítja Jerryt: vagy ő, vagy a maffia. Addig is elmegy Las Vegasba szerencsét próbálni. Jerry viszont úgy gondolja, jobb neki élve, Samantha meg csak haragudjon rá egy életre. Elindul hát Mexikóba. Amilyen könnyű volt ellopni a pisztolyt, annyira nehéz megtartani. Jerry egy idő után szabadulna is tőle, annyi átok száll fejére a különleges fegyver miatt. Például Samanthát elrabolják Las Vegas felé félúton és “A mexikói”-t kérik érte cserébe.

vasárnap, május 17.

Hú, nagy döntéseket kell hozni vasárnap. Este tízkor a Tv2-n a sokoscardíjas (és attól függetlenül kiváló) Amerikai szépség lesz Kevin Spaceyvel, ugyanebben az időben a Dunán pedig a szintén sokoscardíjas (de kiváló) Brokeback Mountain – Túl a barátságon lesz Heath Ledgerrel.

Amerikai szépség

Amerikai szépség

Jó, mondjuk az egyiket felvesszük, a másikat megnézzük. De. Az RTL-en 23.10-től adják a Gyönyörű mocsokságokat. Stephen Frears mozijának a főszereplője, Audrey Tautou. Na, ezt sem hagyhatjuk ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik