Élet-Stílus

Megbüntették a McLarent

Három futamra szóló felfüggesztett eltiltással bünteti a FIA a McLaren Forma-1-es csapatát. Az ítélet a Nemzetközi Automobil Szövetség Világtanácsának mai párizsi ülésen született meg az ausztrál futam óta húzódó ügyben.

Meghozta az ítéletet a McLaren ügyében a FIA. A három futamról való felfüggesztett eltiltást csak akkor érvényesíti a szövetség, ha a csapat további vétségeket követ el az idény során. „A három világbajnoki futamra szóló eltiltás csak akkor lép életbe, ha további súlyosbító tényezők kerülnek napvilágra az incidenssel kapcsolatban, vagy ha a következő egy évben megszegi a McLaren csapata a Forma-1 szabályainak valamelyikét” – olvasható a sajtóközleményben.

Martin Whitmarsh a tárgyalás után (MTI/EPA)

Martin Whitmarsh a tárgyalás után (MTI/EPA)

Sokat kockáztatott a csapat ezzel a ballépéssel. A szövetség ugyanis visszaesőkként kezeli őket tavalyi kémbotrányuk révén. Az ítélet súlyát nagymértékben befolyásolta, hogy a McLaren F-1-es főnöke, Martin Whitmarsh nyíltan és őszintén állt az esethez, valamint bocsánatkérő levelet intézett a szövetséghez. Lewis Hamilton, az ügyben érintett pilóta is nyilvánosan kért elnézést, miután fény derült az esetre.

A március 29-i, melbourne-i futamon Hamilton a negyedik helyen ért célba Jarno Trulli mögött. Utóbbit a Mercedes csapat megvádolta azzal, hogy a biztonsági autó pályára érkezése után előzte meg az angolt. Trulli azzal védekezett, hogy riválisa hozta olyan helyzetbe, hogy nem tehetett mást, azonban a McLaren és világbajnok pilótája is ennek ellenkezőjét állították. Az igazságra végül a Hamilton és csapata közötti rádióbeszélgetések felvételeinek meghallgatása után derült fény. Fény derült Trulli igazára, így az előzetes módosítások ellenére mégis ő kapta a futam bronzérmét, Hamiltont pedig visszasorolták az eredeti, negyedik helyezésre.

A botrány Dave Ryan mclarenes fejes állásába került 35 év után: a sportigazgatót Whitmarsh közvetlenül az incidens kitudódása után elbocsátotta – őt tették ugyanis felelőssé a történtekért. A csapat korábbi elnöke, Ron Dennis pedig elzárkózott mindenféle F-1-gyel kapcsolatos nyilatkozattételtől, bár hozzátette, hogy ez semmilyen összefüggésben nincs az incidenssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik