Élet-Stílus

Doppingoló érmesek Pekingben

Doppingvétséggel vádolnak két pekingi érmest. Rashid Ramzi, a legutóbbi olimpiai játékok 1500 m-es síkfutásának aranyérmese, valamint az országúti kerékpár-verseny második helyezettje, Davide Rebellin keveredtek gyanúba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden közölte, hogy hat olimpikon mintájában találtak doppingszert az újravizsgálás során. Később az AP amerikai hírügynökség közzétette, hogy előbbiek között két érmes sportoló is található.

A szerdán közölt információk szerint pedig az egyik bűnös az olasz kerékpáros Davide Rebellin, a másik pedig a bahreini futó, Rashid Ramzi. Az érmesek mellett nyilvánosságra hoztak még egy nevet: Stefan Schumacher német kerékpárosét.

Rebellin tagad, és egyelőre sem az Olasz Olimpiai Bizottság, sem az Olasz Kerékpáros Szövetség nem erősítette meg a hírt.

A sportoló az ezüstérem megszerzése után is hangsúlyozta a fair verseny fontosságát: „Ez a tiszta kerékpársport sikere” – közölte nyáron Rebellin, majd a napokban a következőket nyilatkozta az olasz sajtónak: „Nem tudom mi történhetett, minden bizonnyal tévednek. Lehetetlen, hogy az eredményem pozitív legyen! Nekem ugyanis nincs semmi rejtegetnivalóm.”

Rebellint a Cera hajtja? (MTI/EPA)

Rebellint a Cera hajtja? (MTI/EPA)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség közlése szerint három atléta is vétett a doppingszabályok ellen Pekingben. Egyelőre azonban tartózkodnak a nevek nyilvánosságra hozatalától, így Ramzi bűnössége sem egyértelmű még.

A német kerékpáros Schumacher esete különösen érdekes, ugyanis őt március elején már két évre eltiltották a versenyzéstől. Kiderült, hogy a 2008-as Tour De France-on doppingolt. A korábbi vizsgálat során szintén a most kimutatott anyagot találták meg a szervezetében.

Két atléta és egy súlyemelő is lebukott

Két atlétának, a görög Atanazia Cumelekának és a horvát Vanja Perisicnek is pozitív lett a doppingtesztje a pekingi játékokon adott minták újraelemzésekor. A francia hírügynökség a vizsgálatot végző csoporthoz közel álló forrásra hivatkozva nevezte meg a két atlétát.

A Dominikai Olimpiai Bizottság közlése szerint a női súlyemelők 53 kilogrammos súlycsoportjának pekingi versenyében ötödik helyen végzett Yudelquis Maridalinnak – azóta már Yudelquis Contrerasnak – is pozitív lett a doppingtesztje – derült ki a minták újraelemzésekor.(MTI)

A NOB az elmúlt hetekben 948 mintát vizsgált meg újra, hogy egy új technológiával a Cera nevű anyag esetleges használatát kimutassák. A Cera a tűrőképesség fokozását elősegítő EPO továbbfejlesztett változata. „A pekingi minták további elemzése nyílt üzenet a csalóknak, hogy soha ne érezzék azt, hogy megússzák a büntetést” – fűzte hozzá az esethez Arne Ljungqvist, a NOB Egészségügyi Bizottságának elnöke.

Eltiltás a kokainozó labdarúgónak

Két évig nem futballozhat Svájcban a Lugano olasz játékosa, Luca Baldo, amiért kábítószerezett. A fegyelmi büntetést azt követően kapta a játékos, hogy a doppingvizsgálat kokainhasználatot mutatott ki nála – közölte szerdán a svájci olimpiai bizottság. A 26 éves olasz idegenlégióst még december elsején ellenőrizték az AC Lugano és a St. Gallen közötti másodosztályú bajnoki mérkőzés után. Baldo legközelebb 2011. január 9. után léphet újból pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik