Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba

A hétvégére olyan kultikus előadó érkezik, mint Grandmaster Flash, a Pszinapszison meghallgathatjuk Ranschburg Jenőt, Popper Pétert, Mérő Lászlót vagy Vekerdy Tamást, tekerhetünk a Critical Mass kerékpárosaival, de akár a barcelonai Mata Hari is tekerheti nekünk a lemezeket.

Megint időjárásfüggő a hétvége. Kérdéses, hogy a Föld napján érdemes lesz-e túrázni, sétálni, kerekezni indulni, ha elered az eső. A koncerteken azonban biztos nem lesz gond, legfeljebb az ugrálástól ázhatunk el. Azért ha ez mégsem elég, otthonra is kinéztünk pár nézhető filmet a tévéből.

Péntek, április 17.

„Olyan ez, mint a dzsungel, néha csodálkozom, mi tart a felszínen” – hallhattuk általánosban egy olyan kézről kézre járó kazin, amelyen a Grandmaster Flash & the Furious Five – Message című angol nyelvű száma alatt mondták a magyar szöveget. Ebből kiderült, hogy a rap nemcsak arról szól, hogy fekete srácok vállukon hatalmas magnókkal melegítőben ugrabugrálnak jó csajok kíséretében, de képes már egészen művészien megfogalmazni, hogy mi is az a gettó, amiből igyekeznek kitörni az afroamerikaiak. A szám persze klasszikus lett. Grandmasterék bekerültek a Rock & Roll Hall Fame-be is. Most pedig mi is megnézhetjük az A38 fedélzetén. „Ne lökj meg, mert a szakadék szélén állok, megpróbálom nem elveszteni a fejem”

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1

Hogy ez ne történjen meg talán a pszichológia fegyvereivel vértezhetjük fel magunkat a hétvégén egészen vasárnapig a 13. Pszinapszison az Angyalföldi József Attila Művelődési Központba. Idén a “Színpadon a Díszlet!” főcímet adták a rendezvénynek, így a pszichológia tükrében elsősorban azt boncolgatják, hogy a környezet milyen hatással van életünkre, és az életünk hogyan hat a környezetünkre. Az akarat, a szerepeink, a virtuális valóság, a média, a környezettudatosság mind terítékre kerül. Olyan jeles előadókkal találkozhatunk, mint Ranschburg Jenő, Popper Péter, Mérő László, Bagdy Emőke, Vekerdy Tamás, Tari Annamária. Az előadások és műhelyfoglalkozások között, illetve azokat követően, színházi és művészeti előadások is lesznek, illetve részt lehet venni Kautzky Armand darabján, vagy a tűzzsonglőrök bemutatóján. Ezeken kívül fellép még a Kaukázus Sound System, A Kutya Vacsorája formáció és Takáts Eszter és a Gumizsuzsi is.

Szombat, április 18.

A belvárosi Falk Miksa utca és a környező utcákból álló művészeti negyed szombaton ismét a művészetkedvelő gyalogosoké lesz. Idén a Falk Art Fórumon ismét a képzőművészeté, az antik és modern alkotásoké a főszerep. A hagyományoknak megfelelően továbbra is az utca teljes hosszában, a Kossuth Lajos tértől a Szent István körútig kitelepülnek a környék régiségkereskedői, kortárs képzőművészettel foglalkozó galériái, és délután kettőtől este tíz óráig színes kavalkáddal, kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Az eddigi hagyományoknak megfelelően most is lesznek tűzzsonglőrök, koncertek, tárlatvezetések, finom falatok és hogy a megfáradt vendégek kipihenhessék magukat, számos, ismert képzőművész által festett pad áll rendelkezésre.

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1

Ha pedig már így belejöttünk a városbújócskába, akkor innen este a Gödör felé vehetjük az irányt, ahol a Balkan Beats Budapest vendége most Spanyolország lesz. A méltán népszerű
hazai Romano Drom mellett például az őrült DJ-páros lép fel, a Los Rumbers, akik 2005 óta keverik a flamencót, a break-beattel hip-hoppal és egyéb finomságokkal. Első lemezük a Flamenco Breaks 2008-ban jelent meg, és elsöprő nemzetközi sikert aratott. Nálunk pedig először mutatkoznak be. Őket DJ Mata Hari követi, aki a barceloniai éjszakák ismert alakja, kinek személyisége és zenei válogatása minden alkalommal elvarázsolja a közönséget. Nélküle ugyanis elképzelhetetlen balkán-roma-világzenei buli az éjszakai életéről is híres tengerparti spanyol városban.

Vasárnap, április 19.

Vasárnap ünnepelhetjük a kis beteg bolygónk ünnepét, a Föld napját. Ennek apropóján igyekeznének élhetőbb városért demonstrálni a Critical Mass szervezői. A biciklis felvonulás április 19-én, 15 órakor indul a Tabánból. Gyülekezés 14 órától, de már délelőtt közös piknik lesz a Tabánban. A starthoz több kerületből is csillagtúrák indulnak. Útvonal: Tabán – Erzsébet híd – Váci utca – Irányi utca – Ferenciek tere – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy Zs. út – Andrássy út – Városliget Hossza 12 km, időtartama 2 és fél óra, 17 óra 30 perckor a szokásos, több tízezres bringaemeléssel zárul a Városligetben. Térkép, és videó az útvonalról: itt. A starthoz csillagtúrák is szerveződtek. Idén babakocsis felvonulás is lesz, ők 15:30-tól gyülekeznek a Kodály köröndön, majd a biciklisták mellett 16 órakor ők is elindulnak az Andrássy út járdáján, a Hősök terén keresztül a Városligeti parkba.

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1

Ha szeretjük a keretes történeteket, akkor ezt a hétvégét is keretes szerkezetben fejezhetjük be, hiszen a Emigrantski Raggamuffin club ugyancsak az A38-on lesz, akárcsak a pénteki kezdő Grandmaster Flash. Itt a Emigrantski Raggamuffinban a német RotFront (D) együttest köszönthetjük Gryllus Dorkával és a Budapest Riddim Banddel karöltve. A Rotfront az egyik legjobb berlini bulizenekar, amely az ukrán származású Jurij Gurzsi, valamint magyar barátja, Wahorn Simon közös találmánya. A zenekar 2003 óta aktív, és a leginkább azzal lehet jellemezni, hogy hajlamosak a legkülönbözőbb zenei stílusok összeolvasztására. Ezek között a legnagyobb hangsullyal a reggae, a klezmer, a hiphop, a cumbia és a punk vannak jelen. Utánuk a Budapest Riddim Band játssza a nagy reggae-klasszikusok instrumentális verzióit.

Gyerekprogramokra

Vasárnap Tündérországba vihetjük el a gyerekeket a Millenárisra, a tündér Tarján Vera lesz, a zenét pedig Földi Lehel biztosítja. Persze lesz Baba Bú-Jó – játszóház is a kicsiknek, Apró csodák kicsiny kertje, ahol tündérszoknyát, varázspálcát tavasztündért és tündérkoszorút is lehet készíteni. Lesz muffinsütés, tündérbál, hangszerbemutató, mesekör és Korpás Évi-koncert is, aki egyébként a Tükrös népzenei együttes szólistája. Minden adott egy tündéri családi kikapcsolódásra, ahol lehetséges, hogy most inkább a lányok fogják magukat megszólítva érezni.

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1


Maradjak…

…tévézni

Péntek, április 17.
22:00
m2

Elemi részecskék

A Michel Houellebecq sokat vitatott regényén alapuló film a két, egymástól merőben más féltestvért, Michaelt és Brunót, illetve zavaros szexuális életüket mutatja be. Kaotikus gyermekkorukat követően – hippi anyjuk csak afférjaival törődött – a molekuláris biológus Michael sokkal inkább érdeklődik a gének, mint a nők iránt, míg Brunót csakis szexuális vágyai kötik le, amelyeket azonban többnyire csak prostituáltakkal képes beteljesíteni. Bruno szánalomra méltó élete akkor változik meg, amikor megismerkedik a tapasztalt Christiane-nel, míg Michael pedig újra találkozik gyermekkori szerelmével, Annabelle-lel.

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1

Szombat, április 18.
21:35
RTL Klub

Pánikszoba

David Fincher filmjében a frissen elvált Meg Altman és kislánya egy hatalmas, négyszintes New York-i lakásba költözik. Az ingatlannak van egy titkos, használaton kívüli helyisége, amelyet vasbeton falak és páncélajtó véd, továbbá fel van szerelve minden, a túléléshez szükséges eszközzel. A ház korábbi lakója azért építette, hogy ha valaki betörne hozzájuk, legyen hova bújni. Az elhagyatott, biztonságosnak vélt szoba hamarosan jó szolgálatot tesz a háziaknak, amikor egy éjjel három férfi tör rájuk. De hiába is bújnának el a betörők elöl a szuperbiztonságos menedékhelyre, hiszen amit azok keresnek, éppenséggel abban a bizonyos helyiségben található.

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1

Vasárnap, április 19.
23:45
TV2

Mechanikus narancs

Stanley Kubrick kultikus filmet rendezett Anthony Burgess kultikus regényéből. Az ellenkultúrákat bemutató utópiaműben a keménykalapot viselő, különös huligán, Alex számára a zene, a haverok és az erőszak jelenti a szórakozást, amelynek számláját mindig az ártatlanok fizetik. Egy napon azonban Alexre is lesújt a törvény keze, és a féktelenül pusztító suhancból agymosott mintaállampolgárt faragnak.

Menjek vagy maradjak – Critical Mass vagy Pánikszoba 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik