Élet-Stílus

Tizedik lett Talma a szezonnyitón

Talmácsi Gábor a 10. helyen végzett a 250 kcm-esek között a Katari Nagydíjon, a gyorsaságimotoros-világbajnokság idénynyitóján. A magyar motoros sokáig az élmezőnyben haladt, de a futam második felében folyamatosan visszaesett.

Remekül teljesített pályafutása első 250-es időmérőjén Talmácsi Gábor, aki a hatodik legjobb idővel a második sorba kvalifikálta magát. Magyar idő szerint eredetileg 20:15-kor rajtolt volna a versenye, de az időjárás keresztülhúzta a szervezők számításait.

A 125 kcm-esek viadalát a nagy eső miatt négy kör után félbeszakították, majd a húszperces várakozási idő után – miután a legendás Valentino Rossi a biztonsági autóval végigment a pályán – leintették a 18 körösre tervezett futamot. Andrea Iannone (Aprilia) mögött a spanyol Julián Simón (Aprilia) lett a második, a német Sandro Cortese (Derbi) pedig a harmadik.

A verseny második felére visszaesett Talma (Balatonring Team)

A verseny második felére visszaesett Talma (Balatonring Team)

Negyven perces késéssel elrajtolt a 250 kcm-esek mezőnye is, amelyre szintén rövidített, 13 körös futam várt. Talmácsi Gábor remekül kezdett, és az első körben előbb a harmadik, majd a második helyre is felkapaszkodott, majd az élmezőnyben a 4-6. helyen haladt a verseny első felében.

Az élről induló Bautista és Aoyama alaposan beragadt, mind a ketten rengeteg helyet veszítettek. A futam meglepetésembere, a mindössze 16 éves, francia Jules Cluzel és a spanyol Hector Barbera elhúzott a többiektől, és az előnyüket a leintésig megőrizték.

Az éjszakai futam második részében a 125 kcm-eseknél tavaly előtt világbajnok Talmácsi fokozatosan visszacsúszott, s végül első negyedliteres versenyén nem sikerült a legjobbak közé kerülnie.

Nem alakult szerencsésen a futama a géposztály másik magyarjának, Tóth Imrének sem. Csapata, a Team Toth Aprilia tájékoztatása szerint egy alkalommal ketten buktak előtte, és csak a sóderágyba hajtva tudta kikerülni a földön csúszó ellenfeleit, ezzel az utolsó helyre került, onnan küzdötte fel magát a 17. pozícióba.

talmácsi gábor

“Az elején néhány körig minden jó volt, de utána nekem jött valaki, és három helyezéssel visszacsúsztam. Ezt követően egy versenyző elesett és majdnem engem is kilökött, úgyhogy le kellett mennem a pályáról, közben megint megelőztek hárman. Utána Debonnal kellett küzdenem, de hatalmasakat fékezett és nem tudtam megelőzni, az előttünk levő boly ezalatt eltávolodott tőlünk. Kicsit csalódott vagyok, mert ha ezek a problémák nincsenek, akkor jobb helyezést érhettem volna el. Mivel pozitívan gondolkodom, így azt mondom a legjobb tízben végeztem, és most már a következő versenyre koncentrálok, amely Japánban lesz két hét múlva. Tovább dolgozunk keményen.”

Barbera az utolsó körökre megelőzte Cluzelt, s 0.8 másodperces előnnyel győzött az idénynyitón. A dobogó legalsó fokára a tavaly a nyolcadlitereseknél világbajnoki címet szerző Mike Di Meglio állhatott.

Katari Nagydíj, végeredmény
125 kcm:
1. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 8:37.245 p
2. Julian Simon (spanyol, Aprilia) 8:37.425
3. Sandro Cortese (német, Derbi) 8:42.456

250 kcm:
1. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 26:50.940 p
2. Jules Cluzel (francia, Aprilia) 0.826 mp hátrány
3. Mike Di Meglio (francia, Aprilia) 6.181 mp h.

10. Talmácsi Gábor (Aprilia, Balatonring Team) 20.348 mp h.

17. Tóth Imre (Team Toth Aprilia) 1:03.512 p h.

MotoGP:
Az éjszakai MotoGP-futamot a heves eső és a viharos szél miatt törölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik