Élet-Stílus

Talmácsi a második sorból indul

A hatodik helyről vághat neki a szezonnyitó katari futamnak Talmácsi Gábor a 250 kcm-es géposztály vasárnapi futamán. A magyar világbajnok a második legjobb kategóriaújonc. A nyolcadlitereseknél Julian Simon, míg a nagyoknál Casey Stoner volt a leggyorsabb.

Megint megtréfálta a motorosokat a sivatag Katarban! A 250-esek időmérő edzése még a korábban tervezettnél is később, valóban az „éjszaka közepén” kezdődött, egy zápor miatt ugyanis el kellett halasztani a rajtot.

Az aszfalt ugyan gyorsan felszáradt, az erős szél azonban megnehezítette Talmáék dolgát. Végül majdnem hajnali fél kettőig tartott az időmérés, amit egyértelműen Álvaro Bautista uralt, ő indulhat az élről a vasárnapi Katari Nagydíjon. A spanyol több mint egy másodperccel ért el jobb időt a 125 kcm-esek között 2007-ben világbajnok, a negyedlitereseknél idén debütáló magyar versenyzőnél. Bautista mögött a japán Aojama Hirosi rajtolhat a második, a francia Mike di Meglio pedig a harmadik pozícióból.

Talmácsinál újoncként csak Di Meglio volt gyorsabb (Balatonring Team)

Talmácsinál újoncként csak Di Meglio volt gyorsabb (Balatonring Team)

Talmácsi Gábor tovább javította azt az idejét, amivel megnyerte a pénteki szabadedzést élete első 250 köbcentis versenyhétvégéjén. Kétszer ment ki a boxba kerékcserére, és többször megjavította a legjobbját, az edzés végén futotta a legjobb körét. 2:01.693-as ideje a hatodik helyhez volt elég, vagyis a második sorból rajtolhat.

Talmácsi Gábor elégedett volt az eredménnyel. „Az eső és a várakozás miatt nehéz volt motorozni, nagyon későn fejeztük be az edzést. Úgy érzem, nem tudtam kihozni a száz százalékot a gépből, mert az erős szél meggátolt a jobb időeredmény elérésében. Az első futómű beállításával még vannak problémáink, de felkészülten várjuk a versenyt. Egy jó bemelegítő edzéssel véglegesíthetjük a beállításokat, és így eséllyel vehetem fel a versenyt a többiekkel. Nehéz lenne megjósolni, hogy mi várható, de az már látszik, hogy Álvaro és Aoyama nagyon gyorsak. Ez lesz az első nagydíjam ebben a kategóriában, ha az első öt hely valamelyikén fogok végezni, akkor elégedett leszek a teljesítményemmel.”

A nyolcadlitereseknél a várakozásoknak megfelelően a téli teszteket uraló Julian Simon volt a leggyorsabb, egyedüli pilótaként jutott 2:06 alá. A királykategoriában Casey Stoner esélyt sem hagyott a riválisoknak, az ausztrál motoros közel fél másodperccel verte a nyolcszoros világbajnok Valentino Rossit.

A Katari Nagydíj vasárnap este 20:15-kor kezdődik, minden magyar szurkoló élőben láthatja a Balatonring Team pilótájának futamát az m1-en.

Katari Nagydíj, időmérő
250 kcm:
1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 2:00.677 p
2. Aojama Hirosi (japán, Honda) 2:00.777
3. Mike Di Meglio (francia, Aprilia) 2:01.113
4. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 2:01.174
5. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 2:01.636
6. Talmácsi Gábor (Balaton Racing Team, Aprilia) 2:01.693

18. Tóth Imre (Team Toth Aprilia) 2:04.895

125 kcm:
1. Julian Simon (spanyol, Aprilia) 2:06.974 p
2. Bradley Smith (brit, Aprilia) 2:07.107
3. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 2:07.588

MotoGP:
1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 1:55.286 p
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 1:55.759
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 1:55.783

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik