Élet-Stílus

Talma: indul a szezon, bizonytalan a közvetítés

Vasárnap Losailban a Katari GP-vel megkezdődik a 17 futamos gyorsaságimotoros-világbajnokság: a negyedliteresek kategóriájában két magyar is ott lesz a rajtrácson, de sajnos nem biztos, hogy szurkolhatunk nekik a televízión keresztül.

A vasárnapi, losaili aszfaltcsíkon rendezendő versengés különlegessége, hogy este, villanyvilágítás mellett repeszt a mezőny. Immár másodszor, mert az első éjszakai futamot 2008-ban rendezték meg a katari pályán. Tavaly balszerencsésen kezdett Talmácsi, aki vb-címvédőként – műszaki hiba miatt – csak a 12. helyen fejezte be a versenyt.

Talma bízik a dobogóban

A Balatonring Team magyar motorosa az idén nagyon készül, a tesztjei jól sikerültek. Persze más a gyakorlás és megint más a futam. Anyagi természetű gondjai megoldódtak, miután friss támogatói, a Grupo Milton és a Logistic Land mint a csapat főszponzora, aztán a Sedesa, továbbá a gárda mögött álló Aspar Team úgy döntöttek, hogy biztosítják az együttes létrehozásának és fenntartásának teljes költségvetését. Az is eldőlt, hogy a jerezi, harmadik vb-futamon már a második Aprilia-motor is Talmácsi rendelkezésére áll majd. A magyar pilóta egyesztendős költségvetése így – a két gyári Apriliával – 2,5 millió euró.

bizonytalan a címvédő rajtja

Továbbra is bizonytalan, hogy indulhat-e az idénynyitó Katari Nagydíjon Marco Simoncelli. A 250 kcm-esek között világbajnoki címvédő olasz motoros vasárnap a háza közelében, terepmotorozás közben csuklósérülést szenvedett. Simoncellin kedden artroszkópiás műtétet hajtottak végre.

Az ambiciózus magyar pilóta nem rejtette véka alá, az idén is sikeresen szeretne szerepelni, noha tudja, a nagyobb és erősebb gép egészen más versenyzést igényel: “Azt remélem, hogy az első öt között végzek, és harcban leszek a dobogóért, de az is elképzelhető, hogy már az első futamon a pódiumra állhatok” – fogalmazott a múlt héten.

Talma és az új motor (Balatonring Team)

Talma és az új motor (Balatonring Team)

A negyedliteresek között a harmadik szezonját kezdi vasárnap Tóth Imre, akinek nincsenek ilyen vérmes reményei, pláne azok után nem, hogy a téli időszakban csak egyszer tudott tesztelni. A magyar motoros ennek ellenére optimista, és bízik abban, hogy folyamatosan pontszerző helyen fog végezni.

A másik két géposztályban magyar résztvevő nélkül rajtol el a mezőny. A nyolcadlitereseknél egy korábbi világbajnok sincs a mezőnyben, a tesztek alapján Julian Simon (Aprilia) reménykedhet a leginkább. A királykategóriában az idei év is minden bizonnyal a nyolcszoros világbajnok Valentino Rossi (Yamaha) és a fiatal ausztrál trónkövetelő Casey Stoner (Ducati) csatáját hozza.

Csak jövőre lesz Balatonring

A vb az idén 17 futamos, de lehetett volna eggyel több, ha megvalósul a honi motoros társadalom nagy álma, és még az idén elkészül a Balatonring. Az eredeti megállapodás szerint szeptembertől minimum öt éven keresztül rendeztek volna vb-futamokat a Sávoly mellett megépülő pályán, ám március 12-én kiderült, hogy egy évet még várniuk kell a rajongóknak.

A pályát építtető Share Capital és SEDESA csoport irányítói szerint a gazdasági válság és különösen a Magyarországot sújtó nehézségek miatt a tavaly novemberi “alapcsőletételkor” 200 millió eurósra prognosztizált beruházás finanszírozásának szervezése jóval több időt vett igénybe a tervezettnél. Azóta többször is elhangzott a befektetők részéről, hogy szándékuk továbbra is komoly, és jövő tavasszal – ha igaz, áprilisban vagy májusban – vb-futam lesz a Sávoly melletti pályán.

Lesz közvetítés?

A legkeserűbb pirulát azonban vasárnap kell lenyelniük a rajongóknak: a Eurosporton már tavaly elhangzott, hogy nem adják a világbajnokságot, és a futamokat szintén közvevítő m1-nél sem tudtak semmi biztosat mondani. A csatorna képviselője az FN kérdésére csak annyit mondott, hogy holnap délutánra tisztázódhat a helyzet.

—-Program, címvédők—-

A világbajnokság 2009-es programja:
április 12.: Katari Nagydíj, Losail – éjszakai futam
április 26.: Japán Nagydíj, Motegi
május 3.: Spanyol Nagydíj, Jerez de la Frontera
május 17.: Francia Nagydíj, Le Mans
május 31.: Olasz Nagydíj, Mugello
június 14.: Katalán Nagydíj, Barcelona
június 27.: Holland Nagydíj, Assen
július 5.: Amerikai Nagydíj, Laguna Seca – csak MotoGP
július 19.: Német Nagydíj, Sachsenring
július 26.: Brit Nagydíj, Donington Park
augusztus 16.: Cseh Nagydíj, Brno
augusztus 30.: Indianapolisi Nagydíj, Indianapolis
szeptember 6.: San Marinó-i Nagydíj, Misano
október 4.: Portugál Nagydíj, Estoril
október 18.: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
október 25.: Malajziai Nagydíj, Szepang
november 8.: Valencia Nagydíj, Valencia

Címvédők és magyarok
125 kcm: Mike di Meglio (francia, Derbi),…3. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia)
250 kcm: Marco Simoncelli (olasz, Gilera),… 20. TÓTH IMRE (Aprilia)
MotoGP: Valentino Rossi (olasz, Yamaha)

A Katari GP menetrendje (magyar idő szerint):
Péntek:
19:30 – 125 kcm, 1. szabadedzés
20:30 – 250 kcm, 1. szabadedzés
21:30 – MotoGP, 1. szabedzés

Szombat:
17:05 – 125 kcm, 2. szabadedzés
18:05 – MotoGP, 2. szabadedzés
19:05 – 250 kcm, 2. szabadedzés
21:05 – 125 kcm, időmérő
22:05 – MotoGP, időmérő
23:05 – 250 kcm, időmérő

Vasárnap:
19:00 – 125 kcm, futam
20:15 – 250 kcm, futam
22:00 – MotoGP, futam

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik