Élet-Stílus

Kizárhatják a McLarent

Visszaesőként súlyos büntetésre számíthat a wokingi alakulat. Bernie Ecclestone és néhány szakértő attól tart, hogy eltilthatják a brit-német csapatot.

A McLaren jó másfél éve, 2007 szeptemberében kapott 100 millió dolláros pénzbüntetést és a konstruktőri bajnokságból való kizárást, amiért megpróbálták eltussolni, hogy a főtervezőjük, Mike Coughlan által megszerzett ferraris műszaki adatokról a csapat több vezetője is tudott, és azok felhasználásával is próbálkoztak.

A rekordbüntetést az FIA nemcsak a Ferrari bizalmas adatainak birtoklása miatt szabta ki a csapatra, hanem azért is, mert a korábbi tárgyaláson eltitkolták az ügy valódi kiterjedését.

Április 29-én nagyon hasonló helyzetben kell helytállnia a McLarennek Párizsban, a vád újra a sport jó hírének megsértése, miután a csapatot – pontosabban az azóta elbocsátott sportigazgatót és a világbajnokot, Lewis Hamiltont – hazugságon csípték a versenybírók Szepangban.

Az időközben elbocsátott Dave Ryan és Hamilton a meghallgatás után (MTI/EPA)

Az időközben elbocsátott Dave Ryan és Hamilton a meghallgatás után (MTI/EPA)

Az F1 ura, aki tavalyelőtt igyekezett meggyőzni a Motorsport Világtanácsot arról, hogy ne mérjék a csapatra a legsúlyosabb büntetést, most nem sok jót jósol a McLarennek. „Sosem jó, ha valaki ilyen rövid időn belül valami nagyon hasonló miatt áll újra bíróság elé. A Motorsport Világtanácsnak számos lehetősége van, ha a vád megáll. Szörnyű lenne, ha a csapatot eltiltanák a futamokról, de előfordulhat” – nyilatkozta Ecclestone az Expressnek.

„Attól tartok, hogy a McLarent kizárják a világbajnokságból. A szigorú döntésnek katasztrofális hatása lenne a Mercedesre és a Forma-1-re” – nyilatkozta a német SID hírügynökségnek Christian Danner, egykori F1-pilóta, aki jelenleg szakkommentátorként dolgozik. Tovább ronthatja az istálló helyzetét, hogy a mclarenesek a melbourne-i esetet követően a második malajziai meghallgatásig elmulasztották tisztázni a történteket.

Az FIA legutóbb 2005-ben tiltotta el két futamtól a B.A.R.-csapatot, amiért az idény első négy futamán szabálytalan üzemanyagtankkal versenyzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik