Élet-Stílus

F1: jövő héten eldől a világbajnokság

A ferraris Kimi Räikkönen szerint az idei bajnokság kimenetelét alapvetően befolyásolja majd az FIA jövő heti, a Brawn, a Toyota és a Williams vitatott diffúzorait illető döntése.

A botrányraktár nem fog kiürülni ugyan, de jövő keddtől eggyel kevesebb ügy mérgezi majd a 2009-es Forma-1-es szezont: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fellebbviteli bírósága 14-én dönt ugyanis a “diffúzoros hármak” ügyében.

A Brawn, a Williams és a Toyota riválisok által kifogásolt légterelőit ugyan már többször is szabályosnak nyilvánította az FIA, de a Ferrari, a Red Bull, a Renault és a BMW Sauber fellebbezést nyújtott be ez ellen, így a végső szót egy hét múlva mondják ki.

Button és Brawn idáig mindent vitt (MTI/EPA)

Button és Brawn idáig mindent vitt (MTI/EPA)

Az ítélet után minden bizonnyal egységesedik majd a mezőny a műszaki megoldás szempontjából, a jelentős plusz leszorítóerőt adó alkatrész vagy lekerül az autókról, vagy néhány futamon belül mindegyik modellen megjelenik – bár az úttörők előnye még így is megmarad egy darabig. Az egyelőre leszorítóerő szempontjából gyenge Ferrarit vezető Kimi Räikkönen szerint a bajnokságot tekintve nagyon fontos a jövő heti döntés:

“A következő futam a Kínai Nagydíj, de előtte pár nappal dönt majd az FIA a diffúzorokról. Ennek óriási hatása lesz a bajnokságra. Elég csak a malajziai szektoridőket megvizsgálni, hogy lássuk, hátrányban vagyunk a legjobbakhoz képest. Különösen világos volt ez a középső szektorban, ahol a leszorítóerő kulcsfontosságú” – magyarázta a finn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik