Élet-Stílus

Új sztár Manchesterben: Federico Macheda

Federico Macheda pillanatok alatt sztár lett, miután győztes góllal mutatkozott be a Manchester Unitedben. Az olasz tinicsatárnak köszönhetően a bajnok drámai végjátékban legyőzte az Aston Villát, ezzel nagy lépést tett a címvédés felé.

Ha Wayne Rooneyt nem sújtják eltiltással, vagy ha Dimitar Berbatov egészséges, a 17 éves Federico Macheda alighanem otthon, a televízió előtt ülve követte volna figyelemmel a Manchester United vasárnapi, birminghami vendégjátékát.

Ám mivel a United csatárínséggel küszködött, az olasz tini a kispadon kapott helyet, de nem csak néző volt: még őt magát is meglepte, hogy Sir Alex Ferguson a 61. percben pályára küldte.

Macheda azonban nem ijedt meg a lehetőségtől, holott az – mint utóbb elmondta – teljesen váratlanul, felkészületlenül érte, hanem élt vele: a 92. percben győztes gólt szerzett, ráadásul nem is akármilyent. A pazar találatával a United nem csak a meccset nyerte meg, hanem sokak szerint a bajnokságot is.

A címvédő egy ponttal vezet a Liverpool előtt, s ha hozza az elhalasztott meccsét a Portsmouth ellen, ismét megléphet.

Macheda győztes gólja – érdemes többször is megnézni

A hétfői angol lapok nem győzték dicsérni a „csodacserét”, de a külföldi sportújságok zöme is hosszasan magasztalta a pillanatok alatt sztárrá lett Machedát. Sir Alex nem véletlenül tart attól, hogy az ifjú csatárt megrészegíti a hirtelen jött népszerűség.

„Kitűnő munkát végzett, de most muszáj két lábbal a földön maradnia, és az elkövetkező napokban valahogy kezelnie kell a sajtó érdeklődését. Nem lesz könnyű” – mondta Ferguson.

„Hihetetlenül hálásak vagyunk neki…” – folytatta Gery Neville, a manchesteriek kapitánya. „Ezt megelőzően nem láttuk sokat, de tudjuk, hogy nagyszerű befejező ember. Már akkor kezdhetsz ünnepelni, amikor a tizenhatoson belül megkapja a labdát”.

Martin O’Neill: Fantasztikusak voltunk

„Lehet, hogy örültségnek hangzik azután, hogy kikaptunk, de szerintem fantasztikusak voltunk” – nyilatkozta Martin O’Neill, az Aston Villa menedzsere. A szakvezető szerint labdarúgói minden dicséretet megérdemelnek, miután jól futballoztak, s hátrányból fordítottak a United ellen. Más kérdés, hogy az ellenfélnél játszott egy bizonyos Macheda…

Macheda fülig érő szájjal magyarázta, hogy ilyen debütálásról álmodozott. „Megálmodtam ezt a napot, és most nagyon boldog vagyok. Amúgy nem csináltam egybet, csak kapura fordultam és azonnal lőttem, a következő pillanatban pedig már futottam is a családomhoz. Meglepett, hogy lehetőséget kaptam, s most újra és újra pályára akarok lépni a nagyok között” – tette hozzá a Lazio neveltje, aki 2007 őszén igazolt a Manchester Unitedhez.

Ilyen debütálás után persze nem lenne csoda, ha Federico Macheda hosszú évekig maradna az Old Traffordon…

—-Ki is az Federico Macheda?—-

A Rómában született, még mindig csak 17 éves támadó a Lazio neveltjeként 2007 szeptemberében érkezett Manchesterbe. Az olaszok sokáig még feljelentéssel is fenyegetőztek, hogy az angolok magukhoz csalogatták egyik „talizmánjukat”.

A csatár tehetségének nem ártott meg a környezetváltozás, hisz a United ifi-csapatában első meccsén gólt szerzett (a Barnsley ellen), hamarosan futószalagon termelte a gólokat.

A Kikónak becézett támadó rövid időn belül kinőtte Paul McGuinness U18-as csapatát (21 találkozón szerzett 12 góllal búcsúzott), s mivel a tartalék együttest edző Ole Gunnar Solksjaer látott benne fantáziát, átkerült a nagyobbakhoz.

Ahol rövidesen a legjobb támadó lett a robusztus alkatú, ugyanakkor briliáns technikájú játékos (hat meccs alatt ötöt szerzett). 2008. augusztus 22-én megkapta élete első profi szerződését, s remek teljesítménye jutalmaként Sir Alex Ferguson a Manchester United BL-keretébe is jelölte.

Mivel az első felnőtt meccsén, az Aston Villa ellen rögtön góllal esett át a tűzkeresztségen, aligha kergetik vissza a „kicsikhez”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik