Élet-Stílus

Manchester egy olasz lába előtt hever – videó

Jött, látott, és győzött, Federico Macheda rögtön meghálálta a bizalmat: a kisebb krízisben lévő bajnok Manchester United a 17 éves olasz támadó góljával fektette két vállra a heroikusan küzdő Aston Villát.

A jó edző fő mottója az, hogy jól nyúl a cserepadhoz – Sir Alex Ferguson nem először vizsgázott jelesre e téren, ám amit az Aston Villa ellen a hajrában 1-2-es „égésnél” művelt, az alighanem az Old Trafford közönségét is elképesztette – a nem túl acélos Nani helyett pályára küldte a tartalékcsapat gólfelelősét, a hét közben mesterhármast hintő 17 éves Machedát.

A fiatal olasz némi lámpalázzal vetette magát a küzdelembe, időközben az ekkor már egy gólnál, és egy Agbonlahornak kiosztott gólpassznál járó Carew akár csapata harmadik gólját is megszerezhette volna, ha Neville nem hárít a gólvonalról. A United szenvedett, játékosai próbálkozásait a Villa védői „kottából olvasták”.

Ez az, fiam! Ferguson és a felfedezettje (dpa)

Ez az, fiam! Ferguson és a felfedezettje (dpa)

A 80. percben a korábban vezetést szerző, ám a második vendéggólnál jókorát hibázó Ronaldo egyenlített egy lapos lövéssel, de még mindig – a szombaton utolsó utáni percekben győztes gólt betuszkoló – Liverpool vezette az angol tabellát. A 92. percig.

Fletcher, majd a szintén a kispadról bevetett 18 éves Welbeck helyzete után egy minden mindegy alapon szervezett támadás során Giggshez került a labda. A walesi észrevette a befele mozgó Machedát, a passz menetrendszerűen érkezett, ám a fiatal olasz háttal állt a kapunak. A lába közt átengedve a labdát előbb átverte a rárontó hátvédet, majd nemes egyszerűséggel a bal felső sarokba csavart. Pazar gólja után nyakába ugrott az egész United.
Manchester United-Aston Villa 3-2

A gólnak és a három pontnak köszönhetően a MU visszaelőzte a Liverpoolt, így egypontos előnnyel, és egy további mérkőzéssel (a Portsmouth ellenivel) áll a vörösök előtt.

A címvédő United két elvesztett bajnoki után tudott újra nyerni. Nem kizárt, hogy a 92. percben esett gól bajnoki labda volt.

federico macheda

Született: 1991, augusztus 22., Róma
A fiatal támadó a Lazio neveltjeként 2007 szeptemberében érkezett Manchesterbe, az olaszok sokáig még feljelentéssel is fenyegetőztek, hogy az angolok magukhoz csalogatták egyik „talizmánjukat”. A csatár tehetségének nem ártott meg a környezetváltozás, hisz a United ifi-csapatában első meccsén gólt szerzett (a Barnsley ellen), hamarosan futószalagon termelte a gólokat. A klubnál csak ’Kiko’nak becézett támadó rövid időn belül kinőtte Paul McGuinness U18-as csapatát (21 találkozón szerzett 12 találattal búcsúzott), s mivel a tartalék együttest edző Ole Gunnar Solksjaer látott benne fantáziát, átkerült a nagyobbakhoz. Ahol rövidesen a legjobb támadó lett a robusztus alkatú, ugyanakkor briliáns technikájú játékos (hat meccs alatt ötöt szerzett). 2008. augusztus 22-én megkapta élete első profi szerződését, s remek teljesítménye jutalmaként Sir Alex Ferguson a United BL-keretébe is jelölte. Debütálására sem kellett sokat várni, s mivel az Aston Villa ellen rögtön góllal esett át a tűzkeresztségen, aligha kergetik vissza a „kicsikhez”.

premier league, 31. forduló

Manchester United-Aston Villa 3-2 (1-1)
Old Trafford, 54 109 néző. Vezette: Riley
Gól: Ronaldo (14., 80.), Macheda (92.), ill. Carew (30.), Agbonlahor (58.)
Man Utd: Van der Sar – Neville, O’Shea, Evans, Evra – Nani (Macheda, 61.), Carrick, Fletcher, Ronaldo – Giggs – Tévez (Welbeck, 87.).
Aston Villa: Friedel – Luke Young, Cuellar, Davies, Shorey – Milner (Reo-Coker, 76.), Petrov, Barry, Ashley Young – Carew, Agbonlahor.

Everton-Wigan 4-0 (1-0)
Gól: Jo (26., 51.), Fellaini (47.), Osman (61.)

Az élcsoport:
1. Manchester United 68 pont (30 mérkőzés), 2. Liverpool 67, 3. Chelsea 64, 4. Arsenal 58, 5. Aston Villa 52, 6. Everton 51

pizarro triplázott

A Werder Bremen Claudio Pizarro triplájával magabiztosan nyert a vendég
Hannover ellen a Bundesliga 26. fordulójának vasárnapi játéknapján.

Bundesliga, 26. forduló:

Bremen-Hannover 4-1 (1-0)
Gól: Pizarro (41., 80., 84.), Diego (77.), ill. Krzynowek (69.)

Köln-Leverkusen 0-2 (0-0)
Gól: Kiessling (66.), Helmes (76., 11-esből)

Karlsruhe-Mönchengladbach 0-0

Az élcsoport:
1.
Wolfsburg 51 pont (58-32), 2. Hamburg 51 (40-36), 3. Hertha 49, 4.
Bayern 48, 5. Stuttgart 45, 6. Hoffenheim 44, 7. Leverkusen 41

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik