Élet-Stílus

Miami: kiszállt a világelső

Az argentin Juan Martin Del Potro nagy csatában, három küzdelmes játszmában ejtette ki Rafael Nadalt. A dél-amerikait az elődöntőben Andy Murray várja.

Nadal és Del Potro eddig négy alkalommal mérte össze erejét, s ebből a tavaly látványos előmenetelt tanúsító argentin négyet elvesztett. Nem így az ötödiket, bár ekkor is többször a világelsőnek állt a zászló.

A találkozón több száz argentin szurkoló űzte-hajtotta kedvencét, a hangulat inkább a – dél-amerikai – labdarúgó mérkőzéseket idézte. Bejött, ugyanis az első szettben Del Potro 5:4-nél adogathatott, s mivel megnyerte, a másodikat is önbizalommal kezdte. Rögtön az elején elvette Nadal adogatását, a spanyol viszont magához tért, és jókora erőfeszítéssel, hatalmas lábmunkával megfordította a játszmát – 6:3-ra nyert.

Ő is átmentette javuló játékát, a harmadik szettben ugyanis két break-labdát értékesítve 3:0-ra vezetett, amikor ismét Del Potro ragadta magához a kezdeményezést.

És egyenlített. 3:3 után mindkét játékos az alapvonal-játékot erőltette, ám meglepő módon az argentinnek feküdt jobban: 6:5-ös vezetésénél Nadal a mérkőzésben maradásért szervált, és volt honnan visszakapaszkodnia, hisz Del Potro 40-15-re elhúzott. Az európai ellenben három (!) meccslabdát hárítva harcolta ki a rövidítést.

Del Potro nem ismert lehetetlent (dpa)

Del Potro nem ismert lehetetlent (dpa)

A tie-breakben 2-2-ig fej fej mellett haladt a két rivális, ám Nadal látszatszerencséje – egyik ütése nyomán a labda a háló tetejéről pattant pontot érő helyre – nyomán hiába lépett el 3-2-re, a rövidítésben ezt követően Del Potro diktált, és 7-3-ra nyert.

„Lehet, hogy a közönség jól érezte magát, én annál kevésbé” – lamentált Nadal. „De nem ezen múlt. Mindvégig rosszul játszottam, s amikor adódott lehetőség, a harmadik szett 3-0-s vezetésénél, nos, azt is képes voltam elszúrni. Nagy összeomlás volt.”

A másik párban az ellenfele rengeteg hibáját kihasználó Andy Murray viszonylag könnyedén múlta felül a sérülés által is sújtott spanyol Fernando Verdascót, s ezzel visszavágott az Ausztrál Openen elszenvedett ötszettes vereségért.

A hölgyek már az elődöntőnél járnak: a 21. Williams-Williams összecsapást a világelső Serena nyerte, természetesen kiegyensúlyozott találkozón.

Az ifjabb Williams-nővér a döntőben Szvetlana Kuznyecovával mérkőzik majd.

Sony Ericsson Open, Miami
9 millió összdíjazás, kemény borítás

Férfiak, negyeddöntő:
Del Potro (argentin, 6.)-Nadal (spanyol, 1.) 6:4, 3:6, 7:6
Murray (brit, 4.)-Verdasco (spanyol, 8.) 6:1, 6:2

Nők, elődöntő:
S. Williams (amerikai, 1.)-V. Williams (amerikai, 5.) 6:4, 3:6, 6:3
Kuznyecova (orosz, 8.)-Azarenka (fehérorosz, 11.) 3:6, 6:2, 5:7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik