Élet-Stílus

Alakul a Sziget-program

Los Angelesből az Offspring, Glasgowból a Snow Patrol, Düsseldorfból a Die Toten Hosen és a világ számos pontjáról további zenekarok jelezték a napokban, hogy elfogadják a Sziget meghívását.

Hivatalosan öt, valójában megint hétnapos lesz a Sziget-fesztivál. Már korábban nyilvánossá vált, hogy a Tankcsapda nyitja a nulladik napon az „év legjobb hetét”, és tudható volt már néhány nagyágyú is: többek közt Fatboy Slim, a Prodigy, a Placebo és a Ska-P.

Alakul a Sziget-program 1

Most újabb nevek derültek ki az augusztus 12-17-i névsorból. Minden idők egyik legsikeresebb punk zenekara, az old school szemtelenségekkel ötven millió lemezt világszerte elpasszoló kaliforniai The Offspring tavaly nyáron tért vissza Rise And Fall, Rage And Grace című albumával, hogy idén augusztusban a Sziget közönsége előtt is levizsgáztassa lemezének punkzenei ivadékait. Jön a a U2-t a No Line On The Horizon világkörüli turnéján kísérő, glasgow-i székhelyű, északír zenekar, a Snow Patrol és a kultikus düsseldorfi punk zenekar, a Die Toten Hosen is. Az idei Sziget punk palettáját színesíti a hazájában Stockholm Syndrome című albumával 2002-ben Grammy díjat nyert svéd újhullámos glam punk zenekar, a Backyard Babies is.

Fellép a különleges etno-ska zenéjével egész Európát meghódító ukrán Haydamaky együttes is és találkozhatunk, a nevével ellentétben nem diszkó örökzöldeket, hanem őrületes poszt hardcore slágereket előállító finn Disco Ensemble-lal is. Squarepusher álnév alatt tízéves pályafutása során tizenkét albumot megjelentető brit elektro művész, Tom Jenkinson is készül meghódítani a 2009-es Sziget közönségét. Az év legjobb hetéből nem maradhat ki a french elektro műfaja sem, amely most a 2002-ben legjobb dj brigádnak választott, Birdy Nam Nam néven futó, turntable játékosokkal rázza fel a szigetlakókat.

Hagyományosan a legizgalmasabb sziget-helyszín a Világzenei Nagyszínpad. Idén ott köszönthetjük többek között az arizonai Calexico együttest is, amelynek stílusára egyaránt jellemző az indie-rock, az alternatív country és a texasi mariachi muzsika. Először lép fel hazánkban a kongói So Kalmery is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-ből és a gitáralapú tánczenéből egyedülálló stílust teremtett „brakka” néven. Észak-afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan alighanem minden idők legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét teremtette meg. Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota, melynek rézfúvós „spagetti Balkánja” a fesztivál egyik legpörgősebb bulijának ígérkezik.

Visszatérő nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, annak az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly szerez feledhetetlen perceket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik