Élet-Stílus

Elhunyt Ocskay Gábor

Harmincnégy éves korában szerda hajnalban szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábor, az Alba Volán válogatott hokisa - tájékoztatott szerda hajnalban a sportoló édesapja, egyben a fehérvári klub ügyvezetője, idősebb Ocskay Gábor.

Az Alba Volán válogatott jégkorongosának halálhírét édesapja, idősb Ocskay Gábor közölte az MTI-vel, aki később elmondta azt is, délután a székesfehérvári pályánál számol be fia haláláról. A játékosokat és a vezetőedzőt is sokkolta a sportoló halálhíre.

Idősebb Ocskay annyit mondott, „Gábor éjfélkor rosszul lett, szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni”.

Horog László újságíró, a család barátja részletekről beszámolva annyit mondott, a székesfehérvári játékos Budapesten élő mennyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta.

Januárban még minden rendben volt

A 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizom-betegsége miatt Ocskay Gábor négy hónapot kihagyott, azt követően viszont megkapta az engedélyt a sportolásra, s azóta nem volt gondja.

FN-interjú

Egy hónapja beszéltünk utoljára Ocskay Gáborral, az osztrák bajnokság alapszakaszának zárása után. Az Alba Volán hokisa a következő szezonról a magyar ellenfelekről, és az áprilisi világbajnokságról mesélt lapunknak.

„Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor” – mondta Horog László.
Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti a ifjabb Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és minden rendben volt. „Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz…” – mondta Énekes.

Boncolás szerdán

A 34 éves korában szerda hajnalban elhunyt Ocskay Gábor válogatott jégkorongozó boncolása szerda délelőtt lesz Budapesten, és ezt követően tudnak majd pontosabb felvilágosítást adni a tragédia részleteiről – írta az MTI.


34 éves volt (Galéria)

34 éves volt (Galéria)

A társakat és a vezetőket is sokkolta a hír

A válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs szerda hajnalban úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. „Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden például fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel, így küldtem neki egy sms-t. Szerdán találkoztunk volna… Szörnyű és felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki nem csodálkozott” – mondta a csapatkapitány a távirati irodának.

„Hihetetlen! Nem tudom felfogni, ami történt! Amióta ismerem, egy csupaszív játékos volt, aki mindig a csapatot tartotta az elsőnek. Hétfőn kezdjük a munkát, a vb-felkészülést, sajnos Gábor nélkül. Érte hajtunk igazán, a világbajnokságra most nem gondol senki” – mondta Pat Cortina szövetségi kapitány.

„Szóhoz sem tudok jutni azóta, amióta megtudtam a hírt. A szövetség vezetősége szerda délelőtt összeül, s ezt követően majd közleményben tájékoztatjuk a közvéleményt a kialakult helyzetről” – nyilatkozta szerda reggel Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) első embere.

„Borzalom, ami történt. Apaként is át tudom érezni ezt a szörnyűséget. Gábor vágya teljesült azzal, hogy a válogatott a világ élvonalában szerepelhet, de a csapatnak már sajnos nélküle kell megvívnia a világbajnokság csatáit” – mondta Kovács Csaba, az MJSZ alelnöke, akinek fia, ifjabb Kovács Csaba az Alba Volánban is csapattársa volt Ocskaynak.

hírügynökségi beszámolók

A világ vezető hírügynökségei is beszámoltak Ocskay Gábor tragikus haláláról. Többek között a francia AFP, a brit Reuters, az osztrák APA, a szlovák TASR, valamint az Új-Kína hírügynökség adott hírt a tragédiáról.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szintén nagy terjedelemben írt Ocskay haláláról. Az IIHF Pat Cortinát szólaltatta meg, aki méltatta a példaképként viselkedő és játszó csatár sikerekben gazdag pályafutását.

Tokaji Viktor válogatott hátvéd – aki egy hónapja éppen Ocskaytól vette át a csapatkapitányi posztot a Volánnál – az MTI-nek azt mondta, „Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk a Volánnal, most meg elveszítjük legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített…”

A csatár szombaton lett kilencedik alkalommal magyar bajnok a Volánnal. A válogatottban 187-szer szerepelt, és eddigi legnagyobb sikerét tavaly áprilisban érte el, amikor a nemzeti csapat 70 év elteltével feljutott a világ élvonalába. A vb előtt álló válogatott hétfőn kezdi meg edzőtáborát. A Volán játékosai a sikeres bajnoki finálé után addig pihenőt kaptak.

Nem válhatott valóra a nagy álom

A center nagy álma vált volna valóra, ha szerepelhetett volna az április 24-én kezdődő svájci A csoportos világbajnokságon, ahol – többek között – Kanadával, előtte pedig a címvédő orosz együttessel is megmérkőzik a magyar jégkorong-válogatott.

Az ukránok elleni döntő meccs a tavalyi vébén.

Ocskay Gábort háromszor (1994, 1995, 2006) választották meg az év legjobb játékosának, ötször (1994, 1997, 2002, 2004, 2008) lett a legtechnikásabb játékos, és háromszor (1994, 2006, 2007) a legjobb csatár. Pályafutása során kizárólag az Alba Volánban szerepelt, pedig többször csábították külföldre.

Ocskay Gábor

Születési hely, idő: Budapest, 1975. szeptember 11.
Elhunyt: 2009. március 25.
Klubja: Alba Volán (1981-2009)
Eredményei: kilencszeres magyar bajnok (1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009). Az év játékosa (1994, 1995, 2006), 3-szor az év csatára, 5-ször a legtechnikásabb játékos. 187-szeres válogatott, 1998, 2000 a C csoportos világbajnokságon 1., 2008 a Divízió I-es vb-n győztes, s a feljutott csapat tagja, 2002, 2007 a Divízió I-es vb-n 2., 2003, 2005 a Divízió I-es vb-n 3.
Tanulmányok: Testnevelési Egyetem, 1996-2000.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik