Élet-Stílus

Harmadával csökkent a Skoda nyeresége

A cseh Skoda autógyár 10,82 milliárd koronás adózott eredményt jelentett tavalyról, 32 százalékkal kevesebbet a 2007-es 15,98 milliárdnál.

A visszaesést az autópiac év végi romlásán, a mind több árengedményen kívül a cseh korona tavaly még erős euróárfolyamával is magyarázták. Erre az évre egyelőre nem adtak előrejelzést, mert, mint a beszámolóban írták, a helyzet bizonytalan.

Tavaly ősszel a Skodánál négynapos munkahetet vezettek be a csökkenő értékesítés miatt, de most már ismét majdnem teljes kapacitással, öthetes munkahéttel és extra műszakokkal dolgoznak a Skoda üzemei, mert a német kormány fizette “roncsprémium” miatt föllendült a kisebb autók kereslete, így a Skoda Fabiáé is. Az új megrendelések száma meghaladja a tavaly ilyenkorit, mondták a Skodánál hétfőn.

Tavaly a Volkswagenhez tartozó Skoda, 6,7 százalékos részaránnyal a legnagyobb cseh exportőr bevétele 9,8 százalékkal 200,18 milliárd koronára csökkent a 2007-es 222 milliárdról, annak ellenére, hogy rekord mennyiségű járművet értékesítettek, összesen 674 530-at, 7,1 százalékkal többet, mint az előző évben.

Csehországon kívül a Skodának Boszniában, Ukrajnában, Indiában, Kazahsztánban és Kínában van üzeme, és jelenleg épül egy Oroszországban is, Kalugában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik