Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski

Hétvégére Képek Ideje Fesztivált, LB27-, Sajnos Batár-, Maszkura, F.O. System-koncertet ajánlunk többek között. Lesz dobfarsang és Bladerunnaz-szülinap is. Programajánló.

Megint a bőség zavarával küzdhetünk, ha alaposabban szemügyre vesszük a hétvégi programkínálatot. A Trafóban a Képek Ideje Fesztivál programjait érdemes látogatni. Hajóra is szállhatunk: az A 38 Hajón Bob Marley-szülinap, a Columbuson Tisza Bea-koncert lesz. Két nagyon ígéretes zenekar, a Maszkura és tücsökraj, valamint a Goulasch Exotica fellépését is elkaphatjuk, de lesz Korai Öröm és szerencsére Sajnos Batár-buli is. És szerte az országban és a világban folynak a farsangi mulatságok. Például Mohácson e hét végén tűnnek fel a busók, hogy mást ne mondjunk. A tévéműsort sem kell böngészni, alant olvashatják a megnézésre érdemes filmeket.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, február 20.

A Trafóban egy különleges újcirkusz-előadást tár elénk Ville Walo és Kalle Hakkarainen. A Képek Ideje Fesztivál keretében bemutatott videotechnikába ágyazott bűvész- és zsonglőrmutatványsor egy fej nélküli férfivel kezdődik, aki egy íróasztal mögött ül csendben, majd a dolgozólámpa fényében fellapozza az összes arcát. Van itt önjáró próbababa, fehér labdákkal zsonglőrködő műkéz és különös, vetített városok, ahol ember és árnyék ki-besétál. Mivel feledhetnénk jobban a válságos időket, mint egy ilyen őrülettel?

Fej nélküli férfi az íróasztal mögött (videó)

Fej nélküli férfi az íróasztal mögött (videó)

Talán egy reggae-lazulással. Az A38 Hajón a Ladánybene 27 az Another Dayjel rendhagyó koncertre készül Bob Marley szülinapjára. A színpadon a két együttes tagjai képezik a backing bandát, akik a hazai reggae és ska frontjáról meghívott énekesek alá nyomják a klasszikus jamaicai zenét. És egy másik szülinap: a hajógyári-szigeti Stúdióban a Bladerunnaz-csapat ünnepli tízéves, áldásos tevékenységét. A hangulatfelelősök névsora rendkívül illusztris: Ed Rush, Optical, Matrix és MC Rymetyme. A régimódi, alternatív zenék kedvelőinek a Sajnos Batár játszik a szentendrei Barlangban. Batárék zenei-gondolati gyökere a szentendrei hagyományokhoz és a Balatonhoz vezetnek vissza finom avantgárd beütéssel, versmegzenésítéssel, csasztuskákkal, tangókkal, könnyed sanzonokkal és filozofikus bluesokkal. Ahogy a nagy földi, efZámbó István megfogalmazta: “tudatmódosítószertelen őserős katasztrófazenekar”.

Maszkura és a tücsökraj (videó)

Maszkura és a tücsökraj (videó)

És a figyelmes szemlélő (vigyázat, ravasz öndícséret!) felfedezheti a két legígéretesebb feltörekvő csapat buliját is péntek este. A Gulasch Exotica a Kuplungban vezeti elő a d’n’b, a lakodalmas rock, az elektronikus és a roma zenék metszetéből kevert sajátos elegyét, a Pótkulcsban pedig a frisslemezes Maszkura és a tücsökraj varázsolja el a gengsztervilágot idéző szvinges-romás-sanzonos zenéjével a közönséget.

szombat, február 21.

Volt egyszer egy Fekete Lyuk nevű hely, amelynek egykor a legfontosabb sztárbandája volt az F.O. System. A honi dark wave legendája másfél évtizedes hallgatás után 2006-ban tért vissza egy Pecsa-koncert erejéig. Most ugyanott az Utolsó üvöltésre készülnek, s végleg elbúcsúztatják a nyolcvanas-
kilencvenes éveket.

F.O.System (Ne félj - videoklip)

F.O.System (Ne félj – videoklip)

A Merlin ugyanekkorra egy elektrolegendát csábított Budapestre, a Monolake-et. A német duó muzsikája behatárolhatatlan, dinamizmusában, strukturáltságában felöleli a dubstep, az ambient, a drone és a dubtechno minden tartományát. De ezt úgyis tudják a rajongóik. Meg amúgy is, nem beszélni kell, hanem elmenni a Merlinbe, és ámulni, bámulni,
valamint pörögni.

PASO (Babylon Focus - videoklip)

PASO (Babylon Focus – videoklip)

A Dürer-kertben PASO-farsang lesz, csak hogy a skafüggők ne maradjak a betevő Jamaica-feeling nélkül a pénteki Bob Marley-szülinap után se. A Gödörben a Korai Öröm mutatja be friss, ropogós albumát, a Trafó pedig egy jó kis Live Remix-koncerttel zárja a Képek Ideje Fesztivált.

vasárnap, február 22.

A Tarfóban a soros Lamantin Sundays keretében az indie all-star szupercsapat, a Hammer Of Gods lép fel, amely egyfajta Moog-mellékprojekt. Ennél sokkal finomabb vasárnapi lazulást ígér a Gödör Sunday Session Special elnevezésű estje a szokásos vendégekkel, Sadanttal, Cadikkal, Suhaiddal. A Columbus Hajón Tisza Bea énekel saját számokat és jazz standardeket. Legutóbbi lemeze Angliában jelent meg Bea címmel. Vasárnap új formációjával lép a jazzhajóra, amelyben húga, Tisza Viktória is debütál énekesként.

Tisza Bea (videó)

Tisza Bea (videó)

Ütőhangszeres kiállítás és dobkurzus is részét képezi a Vigyázó Sándor Művelődési Házban a Dobosok farsangjának, de a főszerep itt is a koncerteké. A fellépők között a Galambos Dorina énekével kísért Mrs. Columbo jazzátdolgozásai, Borlai Gergő és Ladányi Andrea dob/tánc kettőse, a Hodek Dávid Jazz Band valamint Kalengo World Fusion hagyományápolgató jazzfogalmazása is helyet kap.

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski 6

Évtizedek óta sok ezren látogatnak el Mohácsra, hogy megtekintsék a busójárást, a magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb, illetve legnépszerűbb eseményt. A böjti időszakot megelőző, hat napig tartó mulatság idén február 19. és 24. között zajlik, a fő látványosságot (a busók csónakos átkelése a Dunán, felvonulásuk a Kóló térre majd a város főútcáján, avatásukat, a farsangi koporsó vízrebocsátása) jelentő farsangvasárnap pedig február 22-ére esik.

… moziba

Csütörtökön csak két film debütál a mozikban, Tom Cruise történelmi drámája a Hitler ellen elkövetett, balul sikerült bombatámadásról (Valkűr) és Gyöngyössy Bence új vígjátéka egy balul sikerült, de vicces betörésről (Papírkutyák). Pénteken csatlakozik hozzájuk az Oscar-várományos skót Danny Boyle indiai „Legyen Ön is milliomos!-filmje” (Gettó milliomos).

Valkűr (filmelőzetes)

Valkűr (filmelőzetes)

bővebben>>

… kiállításra

Da Vinci – A Géniusz

A VAM Design Centerben már látható a Da Vinci – A Géniusz című kiállítás, amelyet minden idők legteljesebb Leonardo-tárlatának tartanak. Ezer négyzetméteren ismerkedhet a közönség Leonardo találmányaival. A látnivalókat tematikailag rendezték: fizikai és mechanikai elvűek, polgári-, katonai gépek, vízi-, légi szerkezetek, valamint zenei eszközök. A zseninek köszönhető a siklórepülő, az ejtőernyő, a helikopter, a bicikli, a tank, a tengeralattjáró, a golyóscsapágy valamint a fogaskerék tervei, sok más, a korát messze meghaladó találmány mellett.

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski 6

bővebben>>

… gyerekprogramra

Kalóz farsang

A Budavári Művelődési Ház játékos zenés farsangján bárki lehet az expedíció tagja, aki kalandvágyó, és nem bánja, ha csapatuk megtalálja a kalózok elrejtett kincsét. Merthogy több 10 fős kincskereső csapat indul kalandozni.

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski 6


Már összeszokott baráti társaságok, osztálytársak is jelentkezhetnek a tréfás, vidám délutánra. Alsós gyerekeket várnak, akár jelmezekben, akár anélkül.

—-Maradjak…tévéajánló—-

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében, amiért érdemes bekapcsolni a dobozt.

péntek, február 20.
Duna tv, 21:00

Nagypályások

Fociimádat a tízes évek Oroszországából. Andrej és Nyikolaj testvérek, életük meghatározó élménye apjuknak a sport, a futball iránt érzett szenvedélye. A férfi az 1912-es olimpián minden vagyonát feltette az orosz csapat győzelmére, de azok kikaptak a németektől 16:0-ra. A család összeomlik a veszteség hatására. Ám a két fiú ekkorra már menthetetlenül belebolondul a futballba, olyannyira, hogy egy profi felnőtt egyesületben szeretnének játszani Szentpéterváron. Amikor nem sikerül bekerülniük, elhatározzák, hogy saját csapatot alakítanak. Földterületet kell vásárolniuk, amihez viszont pénz kell… így kezdenek el pénzért focizni rakodómunkásokkal, újságkihordókkal, diákokkal.

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski 6

A két fiú beleveti magát az életbe, szinte megrészegíti őket saját fiatalságuk, a szexben és a futballban szerzett tapasztalataik. Egyikőjük viszonyt kezd egy nála jóval idősebb nővel, akinek híres szentpétervári szalonjában a kor legnevesebb művészei gyülekeznek. Az első világháború már javában tombol, de a szalon vendégei közül senki sem érti, hogy mi folyik körülöttük a világban, és hogy mi közeledik feléjük. Fiatalok és élvezik az életet. Ám a háború borzalmai lassanként beszivárognak a szalon falai közé, és az egyik fiatal kegyetlen meggyilkolása után a baráti társaság az álmaival együtt oszlani kezd. Nyikolaj bevonul a seregbe, és amikor 1918-ban hazatér, már egy megváltozott világba érkezik. De van, ami mégse változik: a két testvér találkozik, és futballozni kezdenek…

szombat, február 21.
Duna tv, 20:50

Az emigráns – Minden másképp van

A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski 6

Márai Sándor a huszadik századi magyar irodalom ünnepelt, majd agyonhallgatott és ma újrafelfedezett nagy alakja. Emigrált a fasizmus elől, majd újra – és végleg – a kommunizmus elől, nem vállalt “bűnrészességet” és félt, hogy hallgatni sem engednék. Felesége, aki abszolút epizódszereplő volt, most főszereplővé lép elő, és vele az a férfi is, aki érzelmeiről, magánügyeiről korábban szemérmesen, tartózkodóan hallgatott. A film Márai Sándor: Napló 1984-89-ja alapján készült.

vasárnap, február 22.
Tv2, 23:55

A nagy Lebowski

A Coen fivérek talán legszórakoztatóbb filmje főszereplőjének Jeff Lebowskinak (Jeff Bridges) egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak.

Menjek vagy maradjak – Maszkura vagy Lebowski 6

Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik betörnek a lakásába. A meglepett Lebowskit helybenhagyják és bepiszkítják kincset érő perzsaszőnyegét. Hősünk felkerekedik az igazi Lebowskihoz (David Huddleston), hogy tisztázza a félreértést és kártérítést kapjon. Az öreg milliomos névrokona viszont üzletet ajánl: szerezze vissza “elrabolt” ifjú feleségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik