Élet-Stílus

Továbbra is veszélyben van Rushdie élete

admin
admin

2009. 02. 11. 13:49

Az iráni hatóságok szerint továbbra is érvényben van a Salman Rushdie világhírű brit íróra kimondott halálos fatva. A vallási állásfoglalást húsz évvel ezelőtt adta ki Khomeini ajatolláh, az iráni iszlám forradalom vezetője.

„A fatvát még nem vonták vissza, így az továbbra is érvényben van” – mondta Haszan Gasgavi külügyi szóvivő.

Az Indiában született Rushdie-nak kilenc éven át bujdokolnia kellett a fatva miatt. Khomeini 1989-ben adta ki hírhedtté vált utasítását, amelynek oka az előző évben megjelent Rushdie-mű, a Sátáni versek című könyv volt. Az ajatolláh úgy vélte, hogy a kötettel a szerző istenkáromlást követett el.

Képgaléria a budapesti dedikálásáról (fotó: Gáti András/FN)

Képgaléria a budapesti dedikálásáról (fotó: Gáti András/FN)

2005 januárjában Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh kijelentette, hogy továbbra is hitehagyottnak tartja a brit írót, akinek megölését szerinte megengedi az iszlám. Még ugyanabban az évben Salman Rushdie megkapta a brit korona lovagja címét, mire Teherán iszlámgyűlölettel vádolta meg Nagy-Britanniát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.