Élet-Stílus

Rushdie lovaggá ütése miatt tüntettek Kasmírban

Munkabeszüntetéssel tiltakoztak pénteken az indiai Kasmír több városában a muzulmánok Salman Rushdie Nobel-díjas brit író angliai lovaggá ütése miatt.

A tartomány nyári fővárosában, Szrinagarban az üzletek, irodák és iskolák többsége bezárt egy iszlamista lázadó csoport felhívására. Erőszakos cselekedetek nem történtek, de a rendőrséget minden esetre készültségbe helyezték.

A kasmíri legnagyobb iszlamista csoportosulás, a Dzsamiat ul-Mudzsahedin tömeges tiltakozásra szólított fel a pénteki ima után, mivel szerintük Rushdie kitüntetése sértő az iszlámra nézve. Az író Sátáni versek című művével vívta ki annak idején a mohamedánok haragját, akik szerint a könyv istenkáromló. Khomeini ajatollah, iráni vallási vezető 1989-ben vallási rendeletet (fatvát) adott ki, amelyben szabad kezet adott a muszlim híveknek Rushdie megölésére.

Az író a hét végén kapta meg a lovagi címet II. Erzsébet brit királynőtől. Azóta egyebek között Irán, Pakisztán, Indonézia és Egyiptom is tiltakozott. Radikális pakisztáni iszlám vallási elöljárók Oszama bin Laden terrorista vezér kitüntetésével akarnak visszavágni a Nyugatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik