Élet-Stílus

Újraéled a FlyBalaton?

A sármelléki FlyBalaton repülőteret üzemeltető Cape Clear Aviation minden partnerével tárgyalásokat folytat a tavaszi újraindításról. A DHL csomagküldő időközben bejelentette, hogy elhagyja a repülőtéren működtetett logisztikai központját.

A menedzsment felvette a kapcsolatot eddigi partnereikkel, a légitársaságokkal és az utazási piac más szereplőivel, akikkel tárgyalnak a tavaszi folytatásról – közölte Kiss Antal, a Cape Clear Aviation kommunikációs ügynökségének vezetője. Az eddiginél azonban sokkal nagyobb térségi és állami segítséget remél a sármelléki repülőtér üzemeltetője, a Cape Clear Aviation.

Magánszemélyeket is várnak

A FlyBalatont használó két legnagyobb légitársaság, a Ryanair és a Lufthansa oldalain nem foglalhatók a március végétől tervezett balatoni járatokra szóló helyek, de Kiss Antal szerint ez most még nem jelent semmit, ilyen a korábbi időszakban is előfordult. A Ryainairnek is megfelelően nagy flottája van ahhoz, hogy néhány héten belül dönthessen a járatok indításáról.

A repülőtér üzemeltetése, más külföldi regionális repterekhez hasonlóan azonban csak széles körű összefogással oldható meg – fogalmazott a kommunikációs vezető. Magántőkéből készült el a repülőtér, de “ez nem azt jelenti, hogy ennek a menedzsmentnek kell feltétlenül fenntartani”, a turisztikai piacon érdekelt önkormányzatok, magánszemélyek, vállalkozások és az állami szereplők bevonásával lehet ezt megvalósítani.

Kiss Antal szerint az ide repülővel érkező turisták költéseinek jóval nagyobb hányadát kellene visszaforgatni a külföldi marketingre, ami százmilliós nagyságrendű hozzájárulást indokolna az állam, a megyék és a települések részéről.

Kiszáll a DHL

A DHL február végéig elhagyja a sármelléki cargobázist, ahol másfél évvel ezelőtt béreltek raktárcsarnokot. Akkor még fél éven át napi légijáratot is működtettek a cég drezdai európai elosztóközpontjának irányába, de 2008 nyarán megszüntették ezt a járatot, most pedig végleg kivonulnak. A cég a sármelléki logisztikai központot a Zalaegerszeg melletti Teskándra telepíti.

A sármelléki repülőteret négy éve üzemeltető Cape Clear Aviation tavaly október végén jelentette be, hogy – eddig működése során először – ideiglenesen bezárja a téli időszakra a FlyBalaton repülőteret. Január elején lemondott a cég ügyvezetői posztjáról a tulajdonosként is szereplő Gubicza Ágoston. A múlt héten a többségi ír tulajdonosok közül Jonathan Moore-t választották meg a cég új ügyvezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik