Élet-Stílus

Oroszország az új spamkirály

Az elmúlt évben az Orosz Föderáció lett a legnagyobb spamforrás. A világon keletkezett nemkívánatos levelek közel negyedének forrása orosz.

Tavalyelőtt a runeten – az orosz nyelvű interneten – a spamek forrásországai között még az Egyesült Államok állt az első helyen, de a mára a második helyre szorult: Oroszországból érkezett a nem kívánatos küldemények 22 százaléka, Amerikából 16 százaléka, Spanyolországból 5 százaléka, és a többi ország csak jócskán lemaradva követi az első három helyezettet. Az oroszországi mailforgalomban a Kaspersky adatai szerint a spamek aránya eléri a 82,1 százalékot.

Az interneten elkövetett csalások között az első helyen állnak azok, amelyek során elektronikus levélben hamis ígéretekkel arra szólítják fel a címzetteket, hogy küldjenek SMS-t egy rövid telefonszámra, s a csalók a szöveges üzenetek megemelt díján keresnek. Ugyancsak jeles helyen állnak az úgynevezett társadalmi honlapok álcájával végrehajtott csalások. Ilyenkor a csalárd mail látszatra ilyen honlapról – például az odnoklasznyiki.ru lapról, amely bizonyos értelemben a magyar iwiw megfelelője – érkezik, s valamit ígér a címzettnek, esetleg díjat, vagy a honlap valamely új szolgáltatását. Aki gyanútlanul a linkre kattint, annak a gépére vírus települ.

A Kaspersky Laboratory előrejelzése szerint idén a spamok száma és aránya az orosz interneten csak nőni fog, mivel a gazdasági válság közepette a világháló felhasználói idegesebben reagálnak minden fizetési rendszerrel vagy bankkal összefüggő elektromos levélre, a bűnözők támadásai pedig egyre kifinomultabbakká válnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik