Élet-Stílus

Tizenötezres elbocsátást jelentett be a Panasonic

A japán Panasonic elektronikai óriásvállalat, 15 ezer fős létszámleépítést hajt végre, ezzel együtt kéttucatnyi gyártótelepét zárja be - jelentette be a vállalat szerdán.

A világszerte 300 ezer főt foglalkoztató óriáskonszern a márciussal záruló pénzügyi évben várhatóan 380 milliárd jenes (3,3 milliárd euró) hiányt halmoz fel, miközben novemberben még arra számított, hogy az üzleti évet 30 milliárd jenes nyereséggel fogja befejezni. A konszern a létszámleépítést 2010 márciusáig hajtja végre.

Az oszakai székhelyű konszern további takarékossági intézkedései sorában ez év márciusáig 13 Japánban, illetve 14 külföldön működő üzemét zárja be. Tavaly áprilisban a Panasonic még abból indult ki, hogy 310 milliárd jenes rekorderedményt fog elérn,- ezt a prognózist azonban novemberben módosította. Azóta mind a bel-, mind pedig a külpiaci helyzet alaposan megváltozott, és a jen árfolyam-emelkedése sem kedvezett az eladásoknak.

A Panasonic újabb prognózisában 7,75 milliárd jenes éves forgalomra számít a korábban prognosztizált 8,5 milliárd jenes forgalommal szemben.

A konszern a decemberrel zárult harmadik üzleti negyedévben 63,1 milliárd jenes veszteséget könyvelt el, szemben a megelőző év azonos időszakának 115,2 milliárd jenes nyereségével. A forgalom 20 százalékkal 1,87 milliárd jenre esett az október-december közötti negyedévben.

A japán eletronikai ipar többi nagyvállalata is legsúlyosabb válságát éli át. Vesztségre számít az NEC is a folyó üzleti évben, és teljes, illetve részmunkaidős dolgozói körében 20 ezer fős leépítést tervez 2010 márciusáig. A Sony, amely 14 év óta most vár először működési veszteséget, 16 ezer állást számol fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik