Élet-Stílus

Az IT-szektorban is beindult a fűnyíró

Az elmúlt pár nap során közel negyvenezer ember került utcára a nagy technológiai cégeknél. Csak a szerdai napon három újabb állt be a sorba.

A napot az SAP nyitotta 3000 fős bejelentésével, majd érkeztek a hírek, hogy az IBM és Texas Instruments (TI) szoftvergyártó is több ezer munkatársától válik meg. Az IBM egyelőre még titkolózik a számokról, a TI viszont közétette terveit.

A TI a megrendelések hiánya miatt kénytelen megválni 12 százalékától dolgozóinak, ami 3400 álláshelyet jelent. Ebből 1600-an kedvezményes nyugdíjba vonulással, míg rendes elbocsátással 1800-an kénytelenek felállni. A cég számításai szerint a lépés mintegy 700 millió dolláros következményekkel jár. 300 milliót kell majd fizetniük a leépítésekhez kapcsolódó kiadásokra.

Titok, hogy mennyi

Mindeközben az IBM is közzétette leépítési szándékait. Ezt azonban konkrét számokkal nem erősítették meg. A találgatások 3000 alkalmazott elbocsátását jósolják – írta a The Wall Street Journal, egy másik forrás, az Associated Press szerint ez a szám elérheti a 4000-et.

Az IBM–nél eddig is voltak jelentősebb vállalaton belüli
átszervezések. A cég teljes létszáma jelenleg 387 ezer ember,
amelyből 120 ezren dolgoznak az USA-ban, itt várhatók inkább
leépítések. A cég indiai részlegét folyamatosan fejlesztik,
2003-óta az akkori 9000-es létszám négy év alatt 74 ezressé bővült.

Az IT-szektorban is beindult a fűnyíró 1

A sanyarú helyzetből az IBM egyik legnagyobb riválisa a Hewlett-Packard sem maradhatott ki, ennek megfelelően már elbocsátott közel 25 ezer embert, dolgozói 8 százalékát. A cég állománya több mint 300 ezer embert jelent világszinten.

Rossz passzban

A két legutóbbi leépítésről szóló hír újabb fejezet az iparág jelenleg íródó fekete könyvében, mivel az elmúlt pár napban az IT-ipar is komolyan felzárkózott az autó és az építőiparban lévő erős leépítési hullámhoz.

Az elbocsátók közt már ott sorakozik szinte valamennyi nagy cég. A Microsoft (5000-es), a Yahoo! (3000-es), az AT&T (12000-es), a Google (100 emberes), a Sprint Nextel (8000-ezres) leépítéssel veszi ki a részét. Ez mintegy harmincezres elbocsátási hullám.

Más, talán kevésbé ismert vállalatok, mint a Nortel (Észak Amerika legnagyobb mobilkészülék-alkatrész gyártója), a Qimonda (német memóriachip-gyártó) és a Circuit City (az egyik legnagyobb elektronikai áruházlánc) pedig egyenesen a csőd szélére kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik