Élet-Stílus

Digitálisan is közművesítenék a falvakat

admin
admin

2009. 01. 26. 15:31

Széles sávú optikai internet-hozzáférést építene ki a kormány minden magyarországi településen.

Minden települést elérne üvegszálas internet-hozzáféréssel a most tervezés alatt álló Nemzeti Digitális Közmű hálózata – mondta a rendszert bemutató hétfői budapesti konferencia után tartott sajtótájékoztatón Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

A szakmai és politikai egyeztetések után létrejövő projektben “nem az építés lesz a hosszú idő”, hanem a peremfeltételek kialakítása és a szükséges engedélyek beszerzése – közölte, ezzel magyarázva, hogy a technológia telepítéséhez szükséges egy-másfél év és a maximális öt esztendő közé tudja becsülni a létrehozás időhorizontját. Hozzátette: a cél az, hogy a lakosság minél nagyobb része rendelkezzen széles sávú internet-hozzáféréssel.

A hálózat települési szintig való kiépítésének “több tízmilliárdos, százmilliárdos” nagyságrendű költségeinek minél nagyobb hányadát fedeznék európai uniós forrásokból, a rendszer modellje pedig egyfelől a kormányzati gerinchálózat, másrészt a Magyar Tudományos Akadémiát, a kutatóhelyeket és az egyes egyetemeket összekötő háló – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta: reális a lehetőség, hogy a piac szereplőivel, de nem piaci logika szerint kiépített, működtetett, másodpercenként 6-10 megabit sávszélességet kínáló, de bővíthető kapacitású rendszer “a nemzeti-össztársadalmi digitális közmű modernizációs eszközként megjelenjen”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.