Élet-Stílus

Százakat vertek át egy aukciós portálon

admin
admin

2009. 01. 23. 15:27

Divatosak az aukciós portálok. Az online piactereken sokan adnak-vesznek, de néha inkább csak veszítenek.

A legutóbbi a Vatera aukciós oldalon esett meg. Az oldalon hamis személyivel regisztrált eladók nagy értékű cikkeket árultak igen nyomott áron. A termék árát banki átutalással kellett kiegyenlíteni, előre. Fényképet töltöttek fel az „eladók” a termékekről, amelyek hamisak voltak. A ruházati termékeket például próbafülkékben fotózták le.

A nyertesnek hitt licitálók jobbára 50-80 ezer forint közötti összeget utaltak, de volt olyan, aki ennél is többet fizetett a nem létező műszaki cikkért.

Az esetben érintett Vatera részéről Csupor Erik ügyvezető elmondta, hogy a csalók már decemberben elkezdték felépíteni pozitív identitásukat. Ekkor csupa megvalósult üzletet kötöttek, ennek eredményeképpen szereztek több pozitív visszajelzést, ami elsődleges fontosságú egy ilyen tranzakciós portálon.

Ezt követően januárban kezdtek hamis kereskedést folytatni, ami végül egy elégedetlen felhasználói bejelentés miatt január 15 –én derült ki. Ettől kezdve természetesen felfüggesztették őket. Az átejtettek számát illetően a pontos adatok még nincsenek meg, ám közel félezer emberről lehet szó – közölte a Vatera ügyvezetője.

Az oldalon egyébként minden bejelentést írásban lehet megtenni (valóban nincs egy telefonszám sem – a szerk.), amire legkésőbb 48 órán belül válaszolnak. Ha csalásra utalóan tesz valaki megjegyzést, azt 24 órán belül kivizsgálják, állította Csupor.

Tanácsként érdemes megfogadni és nem csak az eset kapcsán, hogy legyen gyanús minden nagyon jó ajánlat. Ezt tanácsolja Dobra Péter is, a TeszVesz portál vezetője. Ő is azt hangsúlyozta, mint bármilyen tranzakcióban, a legfontosabb a körültekintés. Fontos, hogy kérdezzünk, mielőtt lebonyolítanánk az akciót.

Figyeljünk az olyan új regisztráltra, aki egyszerre nagy mennyiségben jelenik meg nagyobb értékű áruval – folytatja. Emellett mindig érdemes átnézni, milyen más aukciókat bonyolított az illető. Ha volt már például több sikeres aukciója, de azokhoz filléres áruk tartoztak, legyünk körültekintőbbek, ha több nagy értékű árucikke jelenik meg hirtelen.

Az oldalak természetesen próbálják kiszűrni a csalókat, magával a regisztrációval is. A TeszVeszen például csak megadott postai címre érkezett regisztrációs kóddal lehet aukciót indítani, míg a Vateránál élő bankszámlaszámhoz kapcsolódóan történhet regisztráció.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön őrizetbe vett három gyanúsítottat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.