Élet-Stílus

Megúszták a plazma tévék

Kacsa volt az a hír, miszerint az unióban betiltanák a plazma tévéket. Főleg amiatt, amire a hírt közlő újság hivatkozott.

Tévesek azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint az Európai Unió (EU) – a tetemes energiafelhasználás miatt – betiltaná egyes plazma televíziók gyártását – közölte az Európai Digitális Technológiaipari Szövetség (EICTA).

A brit Daily Telegraph múlt héten, az információforrás megnevezése nélkül számolt be arról, hogy a plazma tévé technológiát betilthatják az európai piacon energiahatékonysági okok miatt.

Az EICTA közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy egy vonatkozó európai uniós direktíva szerint egy olyan technológiát, mint a plazma televíziót nem lehet betiltani a piacon, mivel az ezt a technológiát használó készülékek megfelelnek az energiahatékonysági követelményeknek. Ezenkívül az EU alapelveinek és versenyt szabályozó iránymutatásainkak is ellentmondana a technológiákon alapuló megkülönböztetés.

Van különbség ( a képcsöves balra, HD plazma jobbra)

Van különbség (képcsöves tv balra, HD plazma jobbra)

Az Európai Unió és tagállamai jelenleg is dolgoznak azokon az új szabályokon, amelyek biztosítanák a televíziókészülékek továbbfejlesztett energiahatékonyságát. A tervek szerint minden gyártót köteleznek majd arra, hogy megfeleljen az új minimum energiahatékonysági előírásoknak. A gyártók ugyanis csak így gyárthatnak, importálhatnak és értékesíthetnek tévékészülékeket az európai piacon – áll az EICTA közleményében.

A szabályozás várhatóan 2009 második felében teszik közzé, és egy egyéves átmeneti időszak után, 2010 második felére a termékeknek meg kell felelniük az előírásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik