Élet-Stílus

Vigyázzunk a habzóborokkal!

Magyarországon évente nagyjából harmincmillió palack pezsgőt adnak el, a mennyiség több mint felét az év végén. A magyar pezsgőgyártás árbevétele nagyjából 15 milliárd forint évente.

Évente 30-35 millió palack, hozzávetőlegesen 240 ezer hektoliter pezsgő készül Magyarországon. Ebből mintegy negyvenezer hektoliternyit visznek külföldre, főleg a skandináv országokba és a balti államokba. A behozatal nagyjából ugyanilyen mértékű. A pezsgő szezonális terméknek tekinthető, az emberek ugyanis elsősorban az év vége felé vásárolják ezt az italt, az eladott mennyiség több mint fele ekkor fogy el – hangsúlyozta Horváth Csaba, Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Magyarországon a hazai gyártású pezsgők közül a legtöbben a 600-800 forintos árfekvésű pezsgőt fogyasztják, ez a standard minőség, míg a jobb pezsgőket 1000-1200 forintért lehet megvenni. A külföldről származó, illetve az úgynevezett tradicionális hazai pezsgőfajták palackját kétezer forint felett lehet megvásárolni.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az év végének közeledtével több üzletben is megjelennek az olcsó olasz habzóborok, amelyeket néha pezsgőként kínálnak. Ezek az áruk jelentős veszteséget okoznak a hazai pezsgő-előállítóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik