Élet-Stílus

Leáll a Chrysler

A csődközelbe került amerikai Chrysler autógyár közölte: a hét végétől egy hónapra leállítja üzemeiben a termelést. A három detroiti autógyár közül a leggyengébb pénzügyi helyzetben levő vállalat a hitelpiaci válsággal és a csökkenő eladásokkal indokolta a döntést.

A Chrysler vezetése a termelés szüneteltetéséről levelet küldött az alkalmazottaknak, a beszállítóknak és az autóipari szakszervezetnek (UAW), és az üzenetet elhelyezte honlapján. A cég tájékoztatása szerint a vevők ugyan továbbra is érdeklődnek a Chrysler autói iránt, de a márkakereskedők a vásárlók 20-25 százalékát veszítik el amiatt, hogy nincsenek elérhető hitelek az új autók vásárlásához.

A Chrysler mind a harminc üzemét bezárja. Az Egyesült Államokon kívül Kanadában és Mexikóban is leáll a Chrysler, a Jeep és a Dodge márkák gyártása. A cég azt is közölte, arra kényszerülhetnek, hogy leállítsák a márkakereskedések működéséhez nyújtott hitelek folyósítását, mert a hitelek a gyáraktól veszik el a forrásokat. A Chrysler több mint 30 ezer amerikai munkása szinte teljes fizetésüket és juttatásaikat megkapják az állásidőre

A három detroiti autógyár közül kettő, a General Motors és a Chrysler hetekkel ezelőtt figyelmeztetett: szövetségi segítség hiányában már idén fizetésképtelenné válhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik