Élet-Stílus

Laptopot is hiperben vegyünk?

Többen készítenek összehasonlító bevásárlókosarat az ünnepek közeledtével. A tejre, bejglire, virslire számított verseny előtt megnéztük, mit kínálnak a hiperek a szórakoztatóelektronikában.

A kosarunkba négy olyan terméket választottunk, amelyekről sejthető volt, hogy minden nagyobb áruház polcán fellelhető. Egy játékkonzolt, az Xboxot, egy mobiltelefont, a SonyEricsson W302-est, egy GPS-t, a Mio Moov 360-at és egy netbookot, az Asus Eee Pc-t vettük szemügyre.

Két nagy elektronikai szuperben, a Media Marktban és az Elektro Worldben, valamint két általános hiperben, az Auchanban és a Tescóban tettük tiszteletünket. A kosarunk összeállításához hozzátartozik az is, hogy a nagy hipermarketek és az elektronika láncok nem árusítanak online, ami nagyban megkönnyítene egy szemlézést. Az erős online bolti jelenlét miatt viszont nem lenne életszerű ezeket kihagyni, ezért ajánlataik legjobbjait is kiválogattuk.

Erre azért is szükség volt, mert ahogyan azt sejteni lehetett, majdnem mindig a legjobban akkor járunk, ha elektronikai terméket online áruházból rendelünk meg. Összességében megállapítható továbbá, hogy a jelentősebb árkülönbségeknél általában valamilyen pluszkiegészítő volt a háttérben.

Így például az Xboxok esetében pusztán attól jelentkeznek árbeli eltérések, hogy a legtöbb kereskedő valamilyen csomagban kínálja a konzolt. Csak a gépet, egyedül az interneten lehetett megvenni. (Igaz, így sem volt a legolcsóbb.) A bolti kereskedések mindegyike csomagot ajánl. A legdrágább és a legolcsóbb közt akár 20 ezer forintos különbséggel.

Laptopot is hiperben vegyünk? 1

Meglepő volt a netbookok (mini notebookok) nagymértékű jelenléte. Azt tudni lehetett, hogy az egész PC-s iparágat ebben az évben ezek eladásai hajtották, de hogy ilyen választékban vannak még a hipermarketek polcain is, meglepetés volt.

Persze tudásuk és áruk ismeretében mindez sokkal érthetőbb. A slágertermékből, az Asus Eee PC-ből több millió kelt el nem oly régi debütálása óta. Ennél a terméknél egyébként egy kiugróan alacsony árú modellel lehetett találkozni: a Tescóban 49 990 forintért, 17 százalékos leértékeléssel kínálják. Azonban érdemes figyelni, mert a többi példánnyal szemben ezen Linux operációs rendszer dolgozik.

Szintén nagy sláger a GPS még pár évig, amíg nem lesz olyan, mint a klíma; nélküle el sem lehet adni egy autót. Addig viszont kemény küzdelem folyik a vevőkért. Egy nem teljesen alapkategóriás készüléket a Mio Moov 360-at vettük alapul. Ebből csak a két elektronikai szuperben lehetett találni, a hiperekben a kicsit gyengébb Mio 300-asból volt csak, ami helyettesítő termékként teljesen megfelelő.

A mobilok esetében is a GPS-es helyzet állt elő, de ezek végtelen változatai miatt minden kategóriában tízesével állnak rendelkezésre alternatívák.

Pénteken lapunkból megtudhatja, hol a legolcsóbb a karácsonyi nagy bevásárlás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik