Élet-Stílus

Stagnált, majd visszaesett az ingatlankonjunktúra

Az Ecostat által mért Ingatlan Barométer 2008 első három negyedévében még az ingatlankonjunktúra stagnálását jelezte, a negyedik negyedévben azonban 8 éves mélypontra, 41,8 százalékra esett a mutató; az összesített éves index értéke 2008-ban 44,9 százalék, ami 0,5 százalékponttal magasabb a 2007-es értéknél - közölte a gazdaságkutató intézet kedden.

A harmadik negyedévi felmérésben még nem tükröződött a gazdasági válság hatása, az év végi adatokban azonban már megjelentek a negatív hatások. A harmadik negyedévben az IngatlanBarométer értéke 46,1 százalék volt, a másodikban 46, az első negyedévben pedig 45,6 százalék.

Az éves index 8,6 százalékponttal marad el a 2002-es eddig mért legmagasabb, 53,5 százalékos értéktől.

A legnagyobb mértékben a lakosság ingatlan iránti kereslete esett vissza, a lakosság ingatlanforgalmikonjunktúra-indexe az előző negyedévhez képest 12,8 százalékponttal csökkent, és 2001. év óta a legalacsonyabb értéken, 40,56 százalékon áll. A szigorúbb hitelfeltételek, a magasabb deviza és forintkamatok a jövőben tovább csökkentik a családok hitelfelvételi kedvét és lehetőségét, így az előrejelzések szerint visszaesik mind az új, mind a használt lakások építése, vásárlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik