Élet-Stílus

Imre Vilmos: mi értelme volt az Eb-nek?

A magyar női kézilabda-válogatott kapitánya szerint 20 év óta nem volt ilyen gyenge színvonalú világverseny. Imre Vilmos úgy véli, hogy jó pár évnek el kell telnie, hogy a lányok ismét a közvetlen élvonalhoz tartozzanak. A szakember reméli, hogy a csapat és ő is megkapja ehhez a szükséges türelmet.

Néhány nappal a macedóniai Európa-bajnokságon elért nyolcadik hely után villámértékelésre kértük fel a női kéziválogatott szövetségi kapitányát. Imre Vilmos első világversenyén a hivatalos célkitűzésnek (1-6. hely) nem felelt meg, de az eredmény a szakember szerint nem felel meg az európai erőviszonyoknak.

„Csalódott vagyok a nyolcadik hely miatt, de tisztáznom kell valamit. Sokan félreértették a szavaimat. Én nem azt mondtam, hogy ez a realitás. Magyarország nem Európa nyolcadik számú csapata, de sajnos a körülmények miatt most ennyi volt benne az Európa-bajnokságban” – mondta lapunknak Imre, aki az olimpiai negyedik hely után vette át a női csapat irányítását.

Alacsony színvonal

„Az olimpián ragyogóan szerepelt a válogatott. A közös felkészülés két hete alatt képtelenség lerombolni azt, amit korábban felépítettünk” – értékelt a kapitány, aki a szakmai stáb tagja volt az ötkarikás játékokon. Imre úgy gondolja, hogy a kulcsjátékosokra nehezedő hatalmas teher miatt szerepelt a vártnál gyengébben a csapat.

Türelmet kér a kapitány (MTI/EPA)

Türelmet kér a kapitány (MTI/EPA)

„A hiányzók mellett a kulcsembereink elképesztő megterhelése okozta a problémát. Alig volt idejük pihenni, a csapataikban is alapembernek számítanak, ami azt jelenti, hogy nemcsak a bajnokikon és a kupameccseken, hanem a nemzetközi porondon is állandóan szerepelniük kell. Sokan mondják erre, hogy a riválisoknál sincsen ez másképp, de ellent kell hogy mondjak” – nyilatkozta az FN-nek a kapitány.

„Sajnos nálunk nincs annyi válogatott szintű játékos, mint a riválisainknál. Senki nem játszott annyit például a norvégoknál, mint nálunk Görbicz Anita. A fiataloknak egyre több lehetőséget fogok biztosítani, szeretném őket minél gyorsabban beépíteni a csapatba, de az elkövetkező években továbbra is szükségünk lesz rutinos játékosokra” – így a kapitány, aki a fáradtsággal indokolta azt is, hogy ilyen alacsony volt a színvonal.

„Jó ideje követtem már a nemzetközi kézilabdát, de 20 éve nem láttam ilyen alacsony színvonalú tornát. Képtelenség néhány hónapon belül két világversenyre csúcsformába lendülni. Halkan meg is kérdezném, hogy ennek így mi értelme volt. A norvégoknak is csak azért sikerülhetett, mert a kapitány rengeteg jó képességű játékosból válogathat. A spanyolok jó szereplése sem véletlen, ők az olimpiára ki sem jutottak” – mondta a kapitány.

Jövő nyáron okosabbak leszünk

Imre szerint a magyar csapatnak a jövőben támadásban kell fejlődnie, a védekezéssel nem volt sok gond az Eb-n. „Fokozatosan kell beépíteni a fiatalokat a csapatba, meg kell találnunk a hiányposztokra a megfelelő embereket. Türelemre lesz szükség a közvélemény és a szövetség részéről is. Sajnos nem könnyű a csapatépítés a jelenlegi körülmények között. A játékosok állandó elfoglaltsága miatt csak ritkán adódik alkalom közös edzőtáborozásokra” – mondta Imre Vilmos, aki nem akarta megjósolni, hogy mikor kerülhet vissza a közvetlen élvonalba a válogatott.

„A jövő évi junior Eb-n remek alkalom adódik arra, hogy felmérjem a hazai helyzetet és az ellenfeleinket. Nem akarok addig jósolgatni, ezért inkább türelmet kérek mindenkitől” – zárta a szavait Imre Vilmos.

—-Vébékeretet hirdetett a férfi kapitány—-

Hajdu János szövetségi kapitány kijelölte 28 fős, bő keretét a január 16. és február 1. között esedékes horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságra. A szövetség tájékoztatása szerint a viadalra 16 játékos utazhat majd.

Kapusok: Fazekas Nándor (VfL Gummersbach, német), Liszkai Szilveszter (Tatabánya Carbonex KC), Mikler Roland (Dunaferr SE), Puljezevics Nenad (Pick Szeged)

Balszélsők: Halász Máté (Tatabánya Carbonex KC), Iváncsik Gergő (MKB Veszprém KC), Törő Szabolcs (Dunaferr SE), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

Balátlövők: Grebenár Gábor (Dunaferr SE), Ilyés Ferenc (MKB Veszprém KC), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Putics Barna (FC Barcelona, spanyol)

Irányítók: Császár Gábor (Viborg HK, dán), Eklemovic Nikola (MKB Veszprém KC), Lékai Máté (PLER KC), Szöllősi Bence (Tatabánya Carbonex KC)

Beállók: Gál Gyula (MKB Veszprém KC), Herbert Gábor (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (HCM Constanta, román), Zubai Szabolcs (Dunaferr SE)

Jobbátlövők: Balogh Zsolt (PLER KC), Laluska Balázs (Pick Szeged), Laurencz Szabolcs (TSV Bayer Dormagen, német), Mocsai Tamás (TBV Lemgo, német), Nagy László (FC Barcelona, spanyol)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém KC), Harsányi Gergely (PLER KC), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém KC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik