Élet-Stílus

Versenyeztek a magyar garázscégek

Rengeteg legenda kering garázsban vagy egyetemi hálókban indult és órássá lett informatikai vállalkozásokról. Hazánkban most egy verseny miatt bújtak elő műhelyeikből.

Start-up vállalkozásokat versenyeztetettek befektetőkért az első hazai szervezésű DEMO’08 konferencián, a Figyelő és a PC World közös rendezvényén. Kiderült, hogy kreativitásért nem kell a szomszédba mennünk, a több mint negyven jelentkező világszínvonalú ötleteket vonultatott fel.

A rendezvény döntőjébe nyolc pályázó prezentációját szavazta be Fazakas András, a Nav N Go operatív igazgatója, Szőke Márton, az Indextools alapítója, Vinnai Balázs, az IND ügyvezetője és Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

A harmadik helyezést az Ansys Kft. HomeSys HTPC- és médiaszolgáltatás megoldása kapta, amely tulajdonképpen a digitális televíziózást ötvözi a családi számítógép élményével. Prémium minőségű, PC-alapú set-topbox megoldás, saját exkluzív tartalomszolgáltatással kombinálva.

A második helyezett az egyetemi fejlesztőkből verbuválódott in4 Kft. munkája, az iGlue lett. A hírportálokat célzó intelligens adatbányászat egyre fontosabb szerepét hangsúlyozó automatikus szövegfelismerő rendszer a megjelent hírekben, cikkekben, internetes tartalmakban találja meg intelligensen a fontos neveket, eseményeket, ezekről pedig egy kattintással készít részletes és releváns összeállításokat.

Simkóné Kelemen Éva - BabyGuru pályázat

Simkóné Kelemen Éva – BabyGuru pályázat

Az első helyezést négy fiatal mérnök Skreeno névre keresztelt interaktív kirakatmegoldása szerezte meg. A termék segítségével bármely sík felület interaktív eszközzé alakítható: a konferencián bemutatkozott nagy képernyős tévé erre ugyanolyan alkalmas, mint egy hatméteres vetítővászon. Az intelligens adatbeviteli eszköz kézzel vezérelhetővé teszi a képernyőn, falon, kirakaton megjelenő grafikákat, animációkat, vagy akár táblázatokat, prezentációkat. Működéshez elegendő az emberi kéz, úgy, hogy magát a felületet meg sem kell érintenünk.

A zsűri úgy ítélte meg, hogy különdíjjal jutalmazza Fazekas Botondot, a Playbar nevű online zenehallgatói közösségi rendszer fiatal megalkotóját. Noha pályázata üzleti értelemben nem teljesíti a dobogós pályaművektől elvárt kritériumokat, az általa képviselt egyéni szemléletmód és a fiatalok érdeklődését bizonyítottan megragadó alkalmazás elismerésre méltó a zsűri indoklása szerint.

A DEMO konferencia és az ott részt vevő pályázók utóélete a demohungary.blogter.hu oldalon olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik