Élet-Stílus

Cenzúrázta az Oscar-díjas filmet az olasz tévé

Olasz melegjogi csoportok felháborodottan tiltakoztak, amiért az olasz köztévé számos kulcsjelent kivágásával, gyakorlatilag az érthetetlenségig megkurtítva vetítette le Ang Lee Oscar-díjas Brokeback Mountain - Túl a barátságon című filmjét.

A kivágott részek között szerepeltek olyan kulcsfontosságú jelentek is, mint például a két főszereplő (Heath Ledger és Jake Gyllenhaal) csókja vagy egymás iránti szexuális vonzódásuk első megnyilvánulása. A filmet a RAI 2 tűzte műsorára hétfőn késő este, 22.45-kor. A cenzorok érintetlenül hagytak minden heteroszexuális szexjelenetet és erőszakos jelenetet is.

Aurelio Mancuso, az Arcigay csoport elnöke azonnali bocsánatkérést követelt a csatornától, és felszólította az olasz állami televízió parlamenti ellenőrző szervét, hogy járjon el az ügyben. „A közszolgálati televízió semmiféle támogatást nem adhat az országban amúgy is érzékelhető homofóbiának” – szögezte le.

Cenzúrázta az Oscar-díjas filmet az olasz tévé 1

A Gaynet csoport elnöke, Franco Grillini azt követelte, hogy mivel a megvágott film „érthetetlenné” vált, a RAI ismét vetítse le eredeti formájában.

„A nézőket éppen a vonzalom jelenetei érintették meg, amelyeket a RAI 2 brutálisan kivágott, megcsonkítva a film értelmét, és egyszerű férfibarátsággá alakítva egy remek homoszexuális szerelmes filmet” – fakadt ki Grillini. Egyúttal „abszurdnak” nevezte, hogy az állami televízió megcsonkít egy velencei Arany Oroszlán-díjas filmalkotást.

A melegszervezetek tiltakozásához az ADUC fogyasztóvédelmi szövetség is csatlakozott, kijelentve, hogy a cenzúra nemcsak a filmművészetet és a polgári jogokban hívőket sértette meg, hanem az összes előfizetőt is.

A Brokeback Mountain 14 éven felülieknek szóló besorolással 2006-ban került az itáliai mozikba. A film az Arany Oroszlánon kívül később négy Arany Glóbusz- és három Oscar-díjat is kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik