Élet-Stílus

A legsűrűbb nap lehet a mai az online shopokban

Várakozások szerint az idei karácsony legforgalmasabb napja lehet a mai az angliai webes boltokban. A hazai helyzet csak kicsit más.

Angliában, az előrejelzések szerint ezen a napon a forgalom akár a 320 millió fontot is elérheti. Érdekes, hogy a legforgalmasabb óráknak a kora délutáni 13.00-14.00 óra körüli időpont ígérkezik, egy óra leforgása alatt mintegy 28 millió fontot költhetnek a neten keresztül.

Ennek oka, hogy az online shoppingolás egyre inkább célirányos tevékenység, amely beépült az angolok életébe. Rengetegen intézik bevásárlásaikat az irodából, munkaidőben. Az előrejelzés szerint több mint 5 millió angol polgár fogja a munkahelyéről intézni karácsonyi bevásárlásait, sőt a megkérdezettek közül minden tizedik a munkahelyére is szállíttatja a megrendelt terméket.

A BBC összeállítása szerint összességében egyébként a szigetországi polgárok akár 13,6 milliárd fontot is költhetnek idén online shopokban, felmérések szerint a lakosság csaknem fele, mintegy 29 millió ember vásárol majd valamit online karácsonyra.

A hazai viszonyokról Birkás Dávid, a Kirakat.hu online termékkereső portál főszerkesztője számolt be a FigyelőNetnek. Elmondta, nálunk az angolétól eltérően a hét legerősebb napja általában a csütörtök. A napokat sorra véve a szombati legalacsonyabb érték után már vasárnaptól a hét eleji munkanapokon keresztül folyamatosan látszik az erősödés. Ez tetőzik csütörtökön, pénteken némi visszaesés mutatkozik.

A BBC cikkében említettel szemben hazánkban a csúcsórák is eltolódnak későbbre. Elmondása szerint jellemzően este 19-20 óra körül mérik oldalukon a legnagyobb látogatottságot.

A szezonális csúcs eddig váratott magára, ám ez a hét valószínűleg nálunk is az egyik legsűrűbb lesz. A tavalyi évből kiindulva egészen december 16-17-éig folyamatos lehet felfutás, amit csak az akaszt meg, hogy a vásárlók nem mindig bíznak abban, hogy karácsonyig meg is érkezik az ajándék.

A legsűrűbb nap lehet a mai az online shopokban 1

A cégek közül néhány – mint említi Birkás Dávid – vállal 24 órás szállítási határidőt, a jellemzőbb mégis a 48 órás, mindkét esetben azzal a kitétellel, hogy a megrendelt áru raktáron van.

A termékkeresési listákon nagy meglepetések eddig nem láthatók, mondta még el a Kirakat.hu főszerkesztője. Az átkattintásokat figyelve, ami kifejezi a vásárlási szándékot, a legnépszerűbb a mobiltelefon, a LCD tévé, a digikamera, a notebook és a mosógép. Az érdeklődő kereséseknél nagyon mennek a játékkonzolok, a mobilok és a nagy háztartási gépek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik