Élet-Stílus

Eb: döntetlen a dánokkal

A magyar női kézilabda-válogatott 26-26-os döntetlent játszott a dán csapattal a macedóniai Európa-bajnokság 2. fordulójában, így csak akkor juthat tovább a középdöntőbe, ha vasárnap nem kap ki a pont nélküli francia együttestől.

A dánok a franciák elleni 24-23-as győzelemmel, a magyarok pedig a már biztos középdöntős románoktól elszenvedett 27-21-es vereséggel kezdték a tornát. Imre Vilmos szövetségi kapitány csapatából hiányzott a magyar szövetség által az év játékosának választott Vérten Orsolya bokasérülés miatt.

A kezdeti magyar gólokra Dalby válaszolt, majd Hornyák duplázott (3-5). Szűcs kiállítása alatt Pálinger büntetőt fogott, miközben Görbicz rendre értékesítette a heteseket (4-7). A skandináv együttes egyre inkább magára talált, agresszívabb lett a támadójátéka, és negyedóra elteltével egyenlített (8-8).

A rivális is keményebb lett, és Tomori vezérletével 12-9-re elhúzott. A dánok erre időkéréssel válaszoltak, amely után sokkal szervezettebbek lettek. Jött az újabb egyenlítés (24. perc: 13-13), ekkor Imre próbálta rendezni a sorokat. Görbicz lendületbe jött, nem tudták tartani, így előnnyel vonult pihenőre az első találkozójához képest sokkal jobban játszó magyar alakulat.

Pengeélen táncol a válogatott (MTI/EPA)

Pengeélen táncol a válogatott (Galéria)

A folytatásban is sikerült tartani az egy-két gólos előnyt, és a cserék is nagyon jól játszottak. Görbicz ontotta a gólokat, Pálinger ziccereket fogott fontos pillanatokban, ám a dánoknál is akadt remek teljesítmény: az átlövő Skov volt tarthatatlan. Mindkét együttes fegyelmezetten védekezett, így jelentősen csökkent a gólátlag.

Az utolsó negyedóra Skov duplája után 22-22-ről indult. A dánok a lélektanilag fontos vezetést csak akkor tudták megszerezni, amikor Szamoránskyt kiállították az 53. percben. Görbicz külön őrzőt kapott, így nem tudta megfelelően szervezni a játékot.

Izgalmas volt a záró öt perc is, a dán kapus, Karin Mortensen sziporkázott ebben a szakaszban, tíz perc alatt csak egy gólt kapott. Pálinger sem akart lemaradni tőle, büntetőt védett újra. A csereként beállt Eb-újonc Balogh kétszer villant, ám Moeller még egyszer betalált, és így döntetlen lett a vége.

imre vilmos, szövetségi kapitány

“Taktikailag két remekül felkészített csapat találkozott egymással. Úgy érzem, közelebb álltunk a győzelemhez. Az első félidőben a támadójátékunk nagyon jól, a tervek szerint működött. A folytatásban a dánok változtattak a védekezésükön, amihez nehezen tudtunk alkalmazkodni. A mérkőzés legnagyobb tanulsága az, hogy a társaknak több terhet kell levenniük Görbicz válláról. Úgy lesz, ahogy sejtettük: vasárnap ki-ki meccset játszunk a franciákkal.”

Női Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló
A csoport (Szkopje):
Dánia-Magyarország 26-26
Gól: Skov, Dalby 5-5, Nielsen, Moeller 4-4, Kristensen, Troelsen 2-2, Aaen, Mikkelsen, L. Mortensen, Fruelund 1-1, illetve Görbicz 10, Tomori, Vincze 3-3, Balogh, Szamoránsky, Kovacsicz, Hornyák 2-2, Szucsánszki, Bódi 1-1

Románia-Franciaország 30-25

Az állás:
1. Románia 4 pont
2. Dánia 3
3. Magyarország 1
4. Franciaország 0

B csoport (Ohrid):
Spanyolország-Portugália 29-24
Norvégia-Ukrajna 33-20

Az állás:
1. Norvégia 3 pont (54-41)
2. Spanyolország 3 (50-45)
3. Ukrajna 2
4. Portugália 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik