Élet-Stílus

Csak jövőre lesznek meg a pekingi teszteredmények

A korábbi ígéretek ellenére csak jövőre készülnek el a pekingi olimpia újravizsgált doppingtesztjeinek eredményei.

“Valószínűleg karácsony után kezdjük meg az ismételt elemzéseket, és 2009 első negyedévében tesszük közzé az esetleges névsort” – jelentette be Patrick Schamasch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi testületének elnöke.

A NOB tájékoztatása szerint 4770 minta van lefagyasztva Lausanne-ban, ahol 2016-ig őrzik azokat. A soron következő újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO nevű vérdopping legújabb generációja, illetve az inzulin. Az ötkarikás játékok idején még egyik tiltott teljesítményfokozó kimutatására sem létezett megbízható módszer.

Pars lehet a hatodik ezüstérmesünk (MTI)

Pars lehet a hatodik ezüstérmesünk (MTI)

Pekingben hat sportolót – Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög atlétát (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán atlétát (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) – kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban.

Utóbbiaknak van magyar vonatkozása is. A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik az érmeiket, s az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne.

Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik