Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: Szarvasgerinc malaccszászárral, csokis libamájmártással

A Bock Bisztró séfje ajánl ételsort a FigyelőNet olvasóinak: Paradicsom erőleves buggyantott tojással, Szarvasgerinc malaccsászárral, csokis libamájmártással, csicsókával, Vargabéles-pagoda.

Lapunk arra kérte fel az általunk legjobbnak tartott hazai éttermek séfjeit, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne nyűg legyen, hanem inkább egy igazi hétvégi program akár az egész család számára. Ezen a hétvégén az Erzsébet körútról a Bock Bisztró séfje, Bíró Lajos ad tanácsot a FigyelőNet olvasóinak. Ez a menü tényleg külön hétvégi program, és valóban nem olcsó alapanyagokból áll. A levest és a malaccsászárt nem árt egy nappal korábban előkészíteni, de így is kíván elég koncentrációt az amatőr szakácsoktól. Bemelegítés karácsonyra.

Paradicsom erőleves buggyantott tojással

Hozzávalók 4 főre

Marha ritka csont 0.5 kg
szárnyas aprólék 0.3 kg
sárgarépa 30 dkg
fehérrépa 15 dkg
zeller 10 dkg
tojás 6 db
paradicsom 40 dkg
koktél paradicsom 4 db
petrezselyem 1 csokor
tintahalfesték 2 ml
bagett 1 db

Hagyományos erőlevest készítünk. Minden étterem kicsit másként csinálja, és a Bock Bisztró séfje sem árulta el, hogy ők pontosan hogyan is készítik el. A tiszta erőleveshez azonban van pár lényeges elem. Fontos, hogy lassan melegítsük fel a levünket, hogy alaposan kioldódjanak az elengedhetetlen anyagok, amelyek a levesbe kellenek. Miután felforrt a hússal és a csonttal, le kell szednünk a habját és a zsírját, és csak ezután adjuk hozzá a zöldségeket és a fűszereket. Ugyanekkor tesszük bele a gazdagon összetört paradicsomot. Ennél az ételnél mindenképpen szükséges a jó minőségű paradicsom, amely mostanság leginkább importból oldható meg. Ugyancsak fontos a derítés. Ehhez először le kell hűtenünk e levest, majd a léhez nem keményre vert tojásfehérje habot keverünk. Mindezt forrásig hevítjük, így az apró úszkáló darabkák a kicsapódó fehérje fogságába kerülnek. Más dolgunk nincs is, mint a szűrés tüllkendőn keresztül, és gyönyörű tiszta levet kapunk, gazdag paradicsomízzel.

Mit főzzek a hétvégén: Szarvasgerinc malaccszászárral, csokis libamájmártással 1

A sous vide tojást a Bock Bisztróban ronnerben készítik, egy vízmelegítő és vízforgató berendezéssel, amely igen pontos hőmérsékletet tud biztosítani. Ezzel alacsony forráspont alatti hőmérsékleten több órán keresztül főzik. Így a tojás jobban megőrzi ízét, és praktikusan felhasználható. Otthoni körülmények között természetesen erre nincs mód. Helyette buggyantott tojást ajánlunk.

Ehhez tegyünk fel forrni ecettel elkevert vizet, és amikor már lobog a forrástól, kezdjük el egy kanállal finoman keverni úgy, hogy középen létrejöjjön egy örvény. Az előzőleg egy merőkanálba belevert tojást ennek az örvénynek a közepébe kell beleengedni. A tojásfehérje a forgás miatt így a forgástengely körül szilárdul meg, és jobban egyben marad. Amikor a fehérje megszilárdult, már kész is. Miután szűrővel kiemeltük a buggyantott tojásunkat, konyhai ollóval vagy késsel még vágjuk le a lelógó fehérjedarabkákat. És már kész is az egyik levesbetét. (a tetejére reszelt tormát is tehetünk).

A másikhoz a séf a koktélparadicsom héját a felénél körbevágja, majd a tetejébe fogpiszkálót szúr. Ennél fogva mártja bele egy pillanatra a forró olajba. Ezután a paradicsom héját egyszerűen fel lehet tűrni, és máris kész a másik levesbetét.

A leves kísérője még egy darab vékony bagettchips, illetve bagettpirítós, amit vékonyan tintahalfestékkel kenünk meg. Ez ugyan elég drága, de egész kis kiszerelésben is lehet kapni az ázsiai termékeket árusító üzletekben, és ide is csak nagyon keveset kell használni.

—-Szarvasgerinc malaccsászárral, csokis libamájmártással és csicsókával—-

Hozzávalók 4 főre

Szarvasgerinc bordákra bontva 60 dkg
malaccsászár 50 dkg
walrhona csokoládé 12 dkg
libamáj 20 dkg
öregített balzsamecet 4 cl
csicsóka 50 dkg
vaj 10 dkg

Ennél az ételnél a húsok aránylag egyszerűen készülnek, és megtartják a maguk természetes ízét. Az igazi különlegességet a különleges szósz adja. A szarvasgerincet lehártyázzuk és olajban pácoljuk, és tálalás előtt frissen sütjük.

Itt ugyan a konfitálás némileg bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Mint korábbi cikkünkben írtuk, a lényeg, hogy zsiradékban alacsony hőmérsékleten hosszan készítjük a húsunkat. Miután a malaccsászárt fűszereztük, a húst akkora edénybe tesszük, amely nem sokkal szélesebb, mint a húsdarabunk, de magasabb annál, hogy annyi zsírt tudjunk tenni rá, hogy teljesen ellepje. A zsírral elárasztott húst 70 Celsius-fokos sütőbe rakjuk és nagyjából 5-6 óra alatt teljesen megpuhítjuk. A császárt ezután lapokra vágjuk és levágjuk a széleit. A vágásfelületét megpirítjuk, de ezt is csak tálalás előtt.

Mit főzzek a hétvégén: Szarvasgerinc malaccszászárral, csokis libamájmártással 1

A köretként tálalt csicsókát (amit igénytelensége miatt a szegények krumplijának is szoktak nevezni) leforrázzuk, héját lehámozzuk. A végső fázist ugyancsak a végére hagyjuk, akkor nyers vajban átpirítjuk.

A korábban említett szószhoz ezután foghatunk hozzá. 1,5 dl vízben 25 dkg cukrot oldunk fel, és addig melegítjük, amíg habzani nem kezd. A balzsamecetet ezután öntjük hozzá. Ezzel kész is az egyik komponensünk. A másikhoz vízfürdő felett felolvasztjuk a csokoládét, és ebbe passzírozzuk bele apró lyukú szűrőn keresztül a libamájat. Ha ezt összemelegítettük, akkor a korábban elkészül balzsamecetes folyadékunk hozzáadásával beállíthatjuk a végső mártás állagát és ízét.

Most már tényleg tányérra rakhatjuk az összes összetevőt, úgy hogy ebből a mártásból leszünk a tányérra is, és a császárhúst is meglocsoljuk.

—- Vargabéles-pagoda—-

Hozzávalók 4 személyre

1 csomag réteslap
5 dkg vaj
25 dkg cérnametélt
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
12 tojás
Egy rúd vanília
25 dkg cukor
15 dkg mazsola
1 citrom héja
25 dkg mirelit eper
fél citrom leve

Először is megfőzzük a cérnametéltet, és félretesszük. Majd angol krémet készítünk. Fél liter tejet felforralunk, és hőkiegyenlítés után elkeverjük 12 db tojássárgájával és 15 dkg cukorral, illetve a rúdból kikapart vaníliamagokkal, akárcsak a madártejnél. Össze kell melegíteni (óvatosabbak csinálják vízgőz felett), de felforralni tilos, mert a tojás kicsapódik. Ezt keverjük össze a cérnametélttel a túróval, a kikevert mascarponéval a citromhéjjal. Az egészet újra felmelegítjük.

Mit főzzek a hétvégén: Szarvasgerinc malaccszászárral, csokis libamájmártással 1

A réteslapokat négyzetekre vágjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és sütőben megpirítjuk. Most már összeállíthatjuk a vargabéles-pagodánkat. Egy rétesnégyzet, egy adag krém, egy rétes, egy adag krém. A végén krém maradjon. Szórjuk meg porcukorral és adjunk hozzá epervelőt. Ehhez a mireliteperhez cukrot és citromot adunk és összeturmixoljuk, és kiskanállal a desszert mellé adagoljuk.

Bíró Lajos

Mit főzzek a hétvégén: Szarvasgerinc malaccszászárral, csokis libamájmártással 4

1969-1975 között a Hungarhotels és Pannónia Vendéglátó Vállalatok több szállodájában dolgozott felszolgálóként és somelier-ként. Ezután konyhafőnök volt az Egyesült Államok és Finnország magyarországi nagykövetségén, a Vörös Sárkány étteremben, a Múzeum Kávéház séfje és tulajdonosa volt, majd ezt eladta, és csak tanácsadóként segíti a munkát. 2003 őszén, Bock József a neves villányi borász és Bíró Lajos elhatározták, hogy zarándokhelyet nyitnak, ahol a bor és a kulináris élvezetek találkoznak. 2004 szeptember 21-én megnyitották az Erzsébet körúton a Bock Bisztrót. Bíró Lajos 2005-ben az év vendéglőse lett, 2006- ban pedig beválasztották a chicagói escoffier club 99 tagot számláló tagjai közé. 2007-ben és 2008-ban a bekerült a Michelin-kalauzba, a Michelin Guide csillagot ugyan nem adott, de az is kitüntetés, hogy a kalauz ajánlja az éttermet. A média figyelmét leginkább akkor hívta fel, amikor a FigyelőNetnek nyilatkozva kiállt a magyar gasztronómiát dicsérő szakácsok sorából, és felhívta a figyelmet a hazai szakma hiányosságaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik