Élet-Stílus

Rendesen megzuhant az európai autópiac

Már az autóeladásokon is látszik a válság. Az október havi adatok közel járnak a tizenöt százalékos csökkenéshez.

A Jato Dynamics jelentése alapján, az összeurópai új autó piac 14,7 százalékot esett vissza októberben, összesen 1 113 436 darabot produkálva. Az idén immár 6 hónapja tart a folyamatos darabszám csökkenés, ám az októberi az eddigi legmeredekebbet eső hónap.

Az október során elszenvedett zuhanás erősen rányomja a bélyegét a 2008-as eddigi összteljesítményre, mely október végén 5,8 százalékkal múlta alul a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

A legtöbb európai ország csökkenő tendenciáival szemben csak a szlovák piac tudott növekedni, jelentősen 15,6 százalékkal az elmúlt hónapban, az év eddigi 10 hónapjában pedig 20,5 százalékkal. A szlovák piac mellett kisebb mértékben Csehország és Litvánia tudott erősíteni év első tíz hónapjában, bár Litvániában az október már nem alakult pozitívan. A Jato adatai alapján Magyarországon is az európai októberi átlaggal közel azonos mértékben 15,6 százalékkal csökkent az új autók regisztrációja, míg éves szinten 7,5 százalékkal.

Az idei év első tíz hónapjának összteljesítménye alapján a Volkswagen, a Ford, az Opel/Vauxhall, valamint a Renault és a Peugeot alkotják a top 5-öt.

Míg a tizes toplista szereplői közül kilenc alulteljesítette a 2007-es év azonos időszakának számait, a hatodik helyen végzett Fiat büszkélkedhet egyedül egy marginális (0.3%) növekedéssel.

Rendesen megzuhant az európai autópiac 1

Azon márkák, melyek emelni tudták számaikat októberben, gyakorlatilag mind egy-egy új modell bevezetésnek köszönhették a pozitív eredményeiket. Az Audi A4-en kívül a Dacia a Sandero-t, a Lancia a Delta-t, a Subaru az új Forestert és egy új dízel motort, a Jaguar pedig az XF-et dobta újdonságként a piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik