Élet-Stílus

Ferihegy felkészült a télre

A Budapest Airport 36 darab nagy teljesítményű munkagépe vonult fel hétfőn az 1-es terminál előtt, jelezve, hogy a repülőtér készen áll az előtte álló téli időszakra.

A Budapest Airport „havas flottája” nagyobb mennyiségű hó eltakarítására képes, mint a legtöbb magyar megye gépparkja. A gépeknek 30 perc alatt kell megtisztítaniuk a két – 3010 méter, illetve 3707 méter hosszú – futópálya valamelyikét, a gurulóutakat, illetve a repülőgépek állóhelyeként szolgáló előtereket is. Szükség esetén a Budapest Airport közel kétmillió négyzetméter terület hómentesítését végzi el, ez nagyjából 400 kilométer közútnak felel meg – áll a Budapest Airport közleményében.

A nyolc darab seprűs vontatmányok egyenként 24 méter hosszúak és hat méter szélesek. A hét darab hómaró gép óránként háromezer tonna havat képes harminc-negyven méterre elfújni. A flottához tartozik még tíz darab úgynevezett kombinált gép, ezeket a 2000-es évek elején egyenként százmillió forintért vásárolta a repülőtér-üzemeltető. A „gyűjtemény” legerősebb darabja a 736 lóerős Hómaró 4-es, amelynek ereje kevéssel marad el egy Forma-1-es gép teljesítményétől, igaz, a végsebességük és tömegük sem hasonlítható egymáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik