Élet-Stílus

17 600 forint egy szállodai szoba átlagára

Az év első tíz hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59,7 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A bruttó szobaárbevétel 3,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly az első tíz hónapban a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 61 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel nem változott az előző évhez képest, a nettó 4 százalékkal csökkent.

A KSH gyorstájékoztatója szerint az idén az első tíz hónapban az egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 600 forint volt, e mutató kiemelkedően magas, 36 900 forintot ért el a budapesti ötcsillagos egységekben. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 10 500 forint volt. A legmagasabb összegről, 24 800 forintról a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról, 4 700 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

Január-októberben az eltöltött vendégéjszakák száma 2,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A Balaton melletti három-, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának szerény mértékű bővülése jellemezte, a többi szállodában mérséklődött, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma.

Augusztus óta majdnem minden hónapban – Nyugat-Magyarország kivételével – majdnem minden régióban csökkent a vendégforgalom. A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 63 százalék fölötti volt a szobakihasználtság. A vidéki hotelekben 46-64 százalékos kihasználtságot mértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik