Élet-Stílus

Loeb és Rossi is F1-autóban tesztel

A jövő héten a Forma-1-es csapatok megkezdik az idényközi teszteket. A sokszoros bajnokoktól az F1-be vágyó újoncokig mindenki megfordul majd a pályán.

Jövő hétfőn Barcelonában a Forma-1-es csapatok megkezdik téli tesztjeiket. A megszokott versenyzőkön kívül sok olyan pilóta is autóba ül majd, akik egyébként nem szoktak.

A Red Bullnál az ötszörös rali-világbajnok, Sebastien Loeb, aki a héten az eső áztatta Silverstone-ban már ismerkedett is az autóval. A francia sztár – aki egyébként vezette már a Renault tavalyi járgányát pár hónapja – alig várja, hogy összemérhesse magát a gyakorlott F1-esekkel.

“A Barcelonára való felkészülés tekintetében nem ért sokat, mert nem ilyenek lesznek a körülmények, legalábbis remélem! Persze így is nagyon fontos, hogy ismerkedhettem az autóval, kitapasztalhattam, hogy mi hogyan működik, és az ülést is beállítottuk. Találkoztam a csapat tagjaival is, szoktam velük a munkát” – mondta Loeb az előzetes tesztről. “Barcelonában ott leszek majd a rendes F1-pilóták között, remélem, nem járatom le magam!” – tette hozzá.

A ralipályákon nincs ellenfele Loebnek (MTI/EPA)

A ralipályákon nincs ellenfele Loebnek (MTI/EPA)

A Ferrari ugyan nem a többiekkel dolgozik majd Spanyolországban, de tesztelni ők is fognak, méghozzá Loebhöz hasonló ásszal – a hatszoros MotoGP-bajnok, Valentino Rossi is F1-es volánhoz ül a jövő hét második felében Mugellóban. Ő szinte biztosan nem járatja le magát, többször is vezetett már Forma-1-es Ferrarit, méghozzá jó eredménnyel.

A mókázó sztárok mellett lesznek olyanok is, akiknek a jövő heti munka véresen komoly lesz, mind a Honda, mind a Toro Rosso a jövő évi versenyzőjelöltjeit méri majd fel.

A Honda, kimondatlanul ugyan, de Rubens Barrichello helyére pályáztat két fiatal brazilt, GP2-ben idén második helyen végző Bruno Senna és a harmadik, Lucas di Grassi is az autóba ül. Kíváncsian várjuk, hogy melyikük bizonyul jobbnak!

A négyszeres Champ Car-bajnok Bourdais-nak is bizonyítania kell (MTI/EPA)

A négyszeres Champ Car-bajnok Bourdais-nak is bizonyítania kell (MTI/EPA)

Míg a japán csapatnál két pilótát próbálnak ki, a Toro Rosso egyenesen három versenyzőt ültet autóba, hogy kiválasszák a jövő évi felállás két tagját. Az idén bemutatkozott Sebastien Bourdais mellett Barcelonában vezet majd a Red Bull idei tesztpilótája, a svájci Sebastien Buemi (a neve alapján esélyes!), és a Super Aguri összeomlása után az F1-ből kipottyant, de visszatérni akaró tapasztalt japán, Takuma Sato is.

A Renault egy furcsa újoncot ültet az autóba jövő héten, hiszen a a World Series by Renault idei győztese, és így a jutalom-tesztlehetőség elnyerője, a holland Giedo van der Garde nem először kerül ilyen szerepbe.

Van der Garde 2007-ben a Spyker megszámlálhatatlan – és nagyjából fejőstehénnek használt – tesztpilótáinak egyike volt, sőt a Super Aguri is küzdött a szolgálataiért egy darabig, míg idén arról hallhattunk, hogy beperelte egykori csapatát, amiért nem vezethetett eleget. A Renault versenysorozatát idén magabiztosan megnyerő holland ugyan nem számíthat versenyzői állásra, de van miért hajtania, ha jól szerepel, állandó Renault-tesztpilóta lehet, és az utóbbi években ez a szerep egyenes utat jelent a versenyzői ülésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik