Élet-Stílus

Az amerikai PC-k olcsóbbak lesznek

admin
admin

2008. 11. 14. 22:24

Az amerikai PC-gyártók jelentős árcsökkentésekkel reagálnak a kereslet zsugorodására - írta pénteken a The Wall Street Journal.

Az amerikai gazdasági válság a személyi számítógépek piacát is elérte, a gyártók nagyon gyönge ünnepi forgalomra számítanak. A Dell és több elektronikai lánc 20-30 százalékos árengedményt kínál bizonyos új notebookokra, pedig az iparágnak ezt a szegmensét mindig egészséges kereslet jellemezte. A PC-eladások eddig átvészelték a gazdaság lassulását: az év első három negyedévének mindegyikében legalább 12 százalékkal növekedtek a megrendelések világszerte. Az utóbbi néhány hétben viszont a növekedés megakadt, ahogy a fogyasztói költekezés szinte minden téren visszaesett.

Az IDC piackutató cég elemzése szerint az utolsó negyedévben tavalyhoz képest 1 százalékos forgalomcsökkenés lesz az amerikai PC-piacon. A válság előtt még 6 százalékos növekedést jósoltak. Az eladások romlását jelezték közvetve a legnagyobb elektronikai áruházláncok gondjai. A Circuit City csődvédelmet kért, a legnagyobb forgalmú Best Buy pedig mérsékelte előrejelzéseit. Az Intel lapkagyártó óriás, amely még egy hónapja is 3 százalékos növekedést vetített előre, a héten közölte: minden területen és piaci szegmensben erős romlás várható.

A PC-kereslet romlása a világon az eladások 19 százalékos részesedését birtokló, piacvezető Hewlett-Packard, valamint a 15 százalékos részesedésű Dell helyzetén is rontott – áll az IDC elemzésében. A Dell több termékének árát csökkentette, egy korábban 984 dolláros Inspiron laptopját például 24 százalékos kedvezménnyel, 747 dollárért kínálja, ráadásul ingyen nyomtatóval.

Az újság szerint az amerikai TV-eladások várhatóan nem fognak drámai mértékben visszaesni, mivel az ország jövő év elején áll át teljesen a digitális műsorszórásra. Sokan viszont nem digitális tévéket vásárolnak, hanem az olcsóbb megoldást választva csak konverterekre költenek, amelyekkel még a régi analóg televíziók is használhatók maradnak.

Az amerikai elektronikai piac jelentős zsugorodása kedvezőtlen hatással lehet a fejlett ázsiai országokra, ahol az elektronikai iparág helyzetének gyengülése az egész gazdaság teljesítményére negatívan hatna. A Samsung például Dél-Korea legnagyobb exportőre, egyben az ország legtöbb embert foglalkoztató vállalata.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.