Élet-Stílus

Videón a kőröshegyi “katasztrófa”

Hollywoodi produkcióra volt kilátás szerdán a Kőröshegyi völgyhídon. Szimulációs gyakorlat keretében mutatták be milyen, amikor egy busz egy kisteherautóval ütközik a viadukton.

Magyarország leghosszabb hídján tartottak katasztrófavédelmi gyakorlatot. A viadukt sok szempontból is kiemelt építmény, léte, ára többszörösen megkérdőjelezett. Baleset miatt eddig nem került bele a hírekbe, de, hogy ez így is maradjon, ideje volt egy komplex baleseti próbát is elvégezni.

A hídszerkezeten készülő nagyszabású eseményről már napokkal korábban tájékoztattak mindenkit és a helyszíni készültségre jellemző volt, hogy egy 104 fős stáb 47 technikai eszközt vetett be a “baleset” során.

A jelenet forgatókönyve szerint a leállósáv nélküli viadukton egy veszélyes anyagokat szállító kisteherautó ütközött egy autóbusszal. Az ütközés ereje miatt kifolyt a gázolaj a buszból, a szállított veszélyes anyagról pedig nem lehetett tudni pontosan mi az. A vészhelyzetet videón itt lehet végig követni:

Mint azt Heizler György katasztrófavédelmi igazgató a FigyelőNetnek elmondta, ez volt az első komoly beavatkozás a hídon 2007-es átadása óta. Történt már egyszer egy baleset, egy autó gyulladt ki, de szerencsére nem okozott komolyabb üzemzavart. A híd egyébként végig be van kamerázva, egy tűzesetnél a siófoki tűzoltóknak kell a helyszínre érkezniük először. A jelzéstől számított 1 percen belül el kell hagyniuk a parancsnokságot. A mentők szintideje 15 perc a helyszínre érkezéshez.

A vegyvédelmi felszerelés volt a leglátványosabb (fotó:D.P.)

A vegyvédelmi felszerelés volt a leglátványosabb (fotó:D.P.)

A katasztrófavédelmiek főnöke elmondta azt is, hogy a látszat ellenére ez nem egy magas költségvetésű produkció. A sajtó miatt pódiumként beállított két platósautó bérleti díján kívül, – ami 40 ezer forint volt – a többiek munkaidejükben a feladataikat látják el.

A sikeres gyakorlatot követően Heizler György még beszámolt arról, hogy az egyik legfontosabb tanulság, hogy bár táblák jelzik azonnal, ha behajtási tilalom lép életbe a hídon, ennek ellenére tíz autós, köztük hat külföldi, ezt nem vette tudomásul. Ez egy éles helyzetben sok nehézséget okozna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik