Élet-Stílus

Kabát kell a kutyára

Vannak olyan kutyafajták, amelyek rövid, vagy ritkásabb szőre nem nyújt megfelelő védelmet a hideg időjárással szemben. Különösen érzékenyek ezen időszakban a kölyök, az öreg és a beteg állatok .Ezeket semmiképpen se kényszerítsük hosszabb ideig a szabadba, már amennyiben lakásban tartott kedvencről van szó.

Kicsiknek, időseknek és betegeknek elfogadható (MTI)

Kicsiknek, időseknek és betegeknek elfogadható (MTI)

A sétákat rövidítsük le, a hosszabb séták során viszont adjunk rájuk kutyakabátot, ami főként a beteg vagy frissen műtött állat esetén kiemelkedő fontosságú lehet – hívja fel a figyelmet a kecskeméti Mentsvár az Állatokért Alapítvány.

Séta után a tappancsokat törölgessük le, hiszen a csúszós utakra, járdára használt jégoldó só kimarhatja kedvencünk talappárnáját. A a törölgetés során arról is meggyőződhetünk, nem tapadt-e fagyott hó vagy jégdarab a lábujjak közé.

Jobb a szalma, mint a rongy

A kertben tartott kutyáknak, macskáknak télen bőségesebb, kalóriadúsabb élelemre van szükségük, hogy fenntarthassák normális testhőmérsékletüket. Ivóvizük befagyhat, ezért a friss vizet folyamatosan biztosítani kell részükre, azonban a meleg víz itatást kerülni kell. A meleg , szélvédett búvóhely, házikó mondhatni kötelező, hiszen ők is megfázhatnak, felfázhatnak, sőt , akár meg is fagyhatnak.

Hogy a meg- illetve felfázást elkerüljük , megfelelően bélelt – nem túl nagy méretű – kutyaház vagy cicabúvóhely szükséges. Figyeljünk arra, ha meleg ruhát használunk bélés anyagnak, az a havas napokon hamar átázhat – hiszen az állat behordja a havat a lábán – ez felfázáshoz vezethet. Ezért előnyösebb a szalma használata.

Szalonnát a madaraknak

Ha kerti tó van az udvarban, minden nap meg kell bizonyosodni arról , hogy befagyott – e a víz. Amint ez megtörténik , “légzőlyukat” kell biztosítani, hogy a vízi állatok lélegezni tudjanak. A madarak télen különösen nehezen jutnak táplálékhoz, ezért nagy segítség számukra a megfelelően elhelyezett madáretető teleszórva a számukra értékes magvakkal ( speciálisan összeállított madáreleség a kisállat kereskedésekben megtalálható).

Emellett aggathatunk a fákra szalonnahéjat, szalonnadarabot olyan helyre, ahonnan könnyedén lecsipegethetik. Egyes madárfajták csak a földön illetve ablakpárkányba kihelyezett gyümölcsöket, magvakat, morzsákat tudják elfogyasztani, róluk is gondoskodjunk és ne felejtkezzünk meg esetükben sem a friss ivóvízről.

Mindezen túl ha bármikor átfagyott, vacogó, gazdátlan állatot találunk az utcán, semmiképp ne hagyjuk ott! Gondoljunk csak arra , hogy ő nincs kitől kapjon ilyen gondoskodást, számára a tél az éhezés és fagyoskodás időszaka, ezért ha befogadni nem is tudjuk, vigyük el a legközelebbi menhelyre.

Segítségre várnak

Kabát kell a kutyára 2

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Kabát kell a kutyára 2

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Kabát kell a kutyára 2

Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.


Kabát kell a kutyára 2

Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik