Élet-Stílus

Jövőre már több mint egymilliárd ember fog éhezni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptemberben 925 millióra becsülte azok számát, akik nem jutnak elegendő táplálékhoz.

Olivier De Schutter, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának független szakértője az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottságának tett jelentése után hétfőn New Yorkban viszont úgy nyilatkozott, hogy az említett szám az idei év eleji állapotot tükrözte. Azóta becslés szerint 44 millióval növekedett az éhezők száma, amely jövőre minden bizonnyal át is fogja lépni az egymilliárdos küszöböt.

De Schutter felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacokon idén júniusban kialakult rekordszintről mára ugyan visszaestek az élelmiszerárak, de az egyes országok piacán továbbra is történelmi magasságokat döntögetnek.

Számos országban – főleg a fejlődőeknél – a válság hatására sok család kevesebb és olcsóbb élelmiszert képes csak beszerezni, és csökkentették az egészségügyi szolgáltatásokra és az oktatásra fordított kiadásaikat is. A szakértő szerint mindez “helyrehozhatatlan károkat” okoz gyermekek millióinak egészségét és oktatását illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik