Élet-Stílus

Most kell kiszűrni a bőrrákot

A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, egyes becslések szerint 2010-re minden 50. ember bőrrákos lesz. Az őszi időszakban különösen ajánlott szűrést végeztetnünk, az idejében felismert elváltozás ugyanis nagy eséllyel gyógyítható.

Az évente elvégzett bőrgyógyászati szűrés mellett elengedhetetlen a rendszeres, havonként végzett önvizsgálat. A bőrfelszínen vagy egyes anyajegyeknél észlelt bármilyen elváltozás esetén forduljunk orvoshoz – tanácsolja dr. Csitos Ágnes, bőrgyógyász. Figyelmeztető jel az anyajegy színében, alakjában, szélein észlelt bármilyen változás. A melanoma csak az esetek 1/3-ban alakul ki korábbi anyajegyből, 2/3-ban ép bőrön jelentkezik – írja a National Geographic Online.

A szűrés alkalmával a bőrgyógyász egy speciális nagyító segítségével átvizsgálja a bőr felületét, így kiszűri azokat az elváltozásokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, vagy azzá válhatnak. Ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor a beteg gyógyulási esélyei a diagnózis felállítását követően még mindig csaknem 100 százalékosak. Ezzel szemben a távoli szerveket megtámadó tumor esetén az 5 éves túlélési arány jelentősen romlik.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az idejében felismert betegség csaknem 100 százalékosan gyógyítható – hívja fel a figyelmet a szakértő. A korai stádiumban elvégzett anyajegy-eltávolítás sok esetben önmagában teljes gyógyuláshoz vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik