Élet-Stílus

Schumi dicsér, újabb szabályváltozások

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher úgy érzi, hogy Lewis Hamilton kiválóan teljesít a Forma-1-ben. Egykori ellenfele, Damon Hill is a mclarenesre fogad. Eközben a csapatok képviselői és az FIA megegyezett több, a sport jövőjét érintő kérdésben.

Az előzetes hírekkel ellentétben a csapatok szervezete, a FOTA és az FIA-elnök, Max Mosley genfi megbeszélésén az összes csapatfőnök megjelent, és a motorsportszervezet szűkszavú közleménye szerint “konstruktív” tárgyalást folytattak. Bár hivatalosan nem derült ki több részlet, az Autosport.com jó néhány témakörben megegyezésről tudósít.

Az egységes motorok kérdéséről nem szól a fáma, de úgy tudni, hogy a költségcsökkentés jegyében 2009-től az erőforrásoknak a mostani kettő helyett három futamot kell majd teljesíteni, amivel egyharmadával csökkenthető a kiadás. Ugyancsak a jövő évtől a motorszállítóknak évi 10 millió euróért kell majd 25 darab erőforrást biztosítaniuk a klienscsapatoknak.

Mosley hátraarcot csinált (MTI/EPA)

Mosley hátraarcot csinált (MTI/EPA)

Megegyeztek a tesztelés csökkentéséről is, az idén érvényben lévő 30 ezer helyett jövőre már csak 20 ezer kilométert tölthetnek ilyen munkával a csapatok.

Érdekes, hogy míg Max Mosley még egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy a jövőre bevezetendő hibrid rendszer, a KERS egységesítése kizárt, az ugyanis az autógyártás szempontjából releváns, Genfben arról állapodtak meg, hogy 2010-től vagy 2011-től mégis egységesítik azt.

Egyelőre nem világos, hogy a súlyos milliókért kifejlesztett rendszereket két év múlva minden csapat dobhatja-e a kukába, vagy csak opcióként szerepel majd az egységes KERS használata, mindenesetre drága kalandról van szó. Az egységesítés azonban jól jöhet az olyan csapatoknak, amelyek rosszul haladtak a fejlesztéssel, mint például a Ferrari.

A legkényesebb pontok, azaz az egységes alkatrészek, és a kliensautók, vásárolt kasztnik kérdése további tárgyalások témája lesz, amelyekre a Brazil Nagydíjon és azután kerül majd sor.

—-Hamiltonra fogadna Schumacher—-

Lewis Hamilton az ellentmondást nem tűrő kínai győzelem után karnyújtásnyira került a Forma-1-es világbajnoki címtől. Hétpontos előnyével minden esélye megvan, hogy másfél hét múlva a sport történetének legfiatalabb bajnoka legyen.

Egy másik rekordtartó, a hétszeres bajnok Michael Schumacher is lenyűgözve nézi a mclarenes szereplését, persze a ferraris szíve is megszólal: “Nagyon nagyra tartom Hamiltont, mert hihetetlen, amit ilyen rövid idő alatt elért. Tavaly Alonso ellen küzdeni, és néha le is győzni – ez önmagáért beszél. Másrészt viszont mindig zavar a kérdés, hogy ő-e a legjobb, jobb-e Massánál. Figyelembe kell venni a körülményeket is, amik kívülről nem mindig egyértelműek” – védte meg brazil barátját Schumi.

Hamiltont dicsérte (MTI/EPA)

Hamiltont dicsérte (MTI/EPA)

Schumacher egykori nagy ellenfele, Damon Hill, aki maga is bajnok volt 1996-ban, úgy látja, hogy Hamilton innen már mindenképp megszerzi a címet.

“Az utolsó futam nagy feladat, de mostanra megértette, hogy milyen fontos a fegyelem a sikerhez. Nem szabad elfelednünk, hogy ez még csak Lewis második idénye a Forma-1-ben, eltart egy darabig, míg az ember belerázódik. Japánban türelmetlen volt, de aztán kiköszörülte a csorbát a hibátlan kínai versennyel. Ezen a téren javítania kellett, és meg is tette. Nagyon jó ebben” – nyilatkozta Hill.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik