Élet-Stílus

Kötelező biztosítás: novemberben újabb átkötési rekord?

Közel 800 ezer autós köthet új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést a jövő évre - áll a CLB Független Biztosítási Alkusz prognózisában.

Minden eddiginél erősebb marketinggel, várhatóan tizenöt biztosító száll ringbe a közel négymillió autós bizalmáért az átkötési időszakban. A hatályos rendelet szerint a meglévő szerződéseket november 1. és november 30. között lehet felmondani, az új szerződést pedig legkésőbb december 31-ig kell megkötni.

A CLB prognózisa szerint az idén várhatóan nem folytatódik a díjak évek óta tartó folyamatos és erőteljes csökkenése, így kisebb lesz a várható váltással megtakarítható összegek nagysága. Úgy vélik, ennek ellenére akár rekordot is dönthet az átkötők száma. Ennek okát az aktív marketing mellett az internet-használat növekedésében, valamint a korábbi MÁV-ügyfelek zömének újabb váltásában látják.

Az előzetes foglalások adatai szerint a biztosítótársaságok és a nagy online alkuszok médiavásárlási költségei összesen több milliárd forintot tesznek ki. Sok cég már a múlt héten megkezdte online akcióit, és egyes hirdetési felületeket már 2007-ben lefoglaltak. A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) régi ügyfelei a CLB prognózisa szerint újra biztosítót válthatnak, mivel az ügyfelek közel 160.000 kötelező esetében az augusztusi váltáskor nem kaphatták meg a most elérhető kedvezményeket. Ha novemberben újra váltanak, akár 15-20.000 forintot is megspórolhatnak – áll a CLB közleményében.

Nem volt bizalomvesztés

Az évközi átkötések bebizonyították, hogy a MÁV ABE megszűnése nem okozott bizalomvesztést a biztosítási egyesületek iránt, így a többi, egyesületi formában működő biztosítónak sem kell attól tartania, hogy ügyfeleik elfordulnának tőlük. A váltási szezonra az alkuszok is készülnek: egyre többet költenek reklámra. A CLB várakozása szerint az összes váltás mintegy 40-50 százaléka, vagyis közel 400 ezer szerződéskötés a négy nagy online alkusz rendszerén keresztül zajlik majd.

A MÁV ÁBE megszűnése és a pénzügyi válsághoz kapcsolódó bizonytalanság miatt több piaci szereplő a biztosítási díjak emelkedését várja novemberben, a CLB előrejelzése szerint azonban nem várható az átlagdíjak meredek növekedése. A kedvezmények száma biztosan csökkeni, míg mértékük esetleg nőni fog – áll a CLB sajtóközleményében. A gyermekkedvezményeket szintén növelhetik az előrejelzés szerint.

Ár alapján választunk

A BellResearch Kft. által a FigyelőTrend megbízásából végzett kutatás szerint az ár a fő motiváció, amikor az autósok biztosítót váltanak. A kutatási eredmények alapján a biztosítókkal szemben az ügyfelek legfontosabb elvárása a biztosítás ára, a bónusz/málusz besorolás, valamint a kedvezmények mértéke, amelyek szintén szorosan kapcsolódnak az ár kérdéséhez.

A MÁV ÁBE csődjének hatásaként a gépjármű tulajdonosok több területen is pozitív változásra számítanak: szerintük az ügyfelek is körültekintőbben választanak majd szolgáltatót a jövőben, másrészt pedig a biztosítók állami ellenőrzésének javulását remélik – derül ki a BellResearch felméréséből.

A kötelező biztosítással rendelkezők körében erős a felelősségtudat, és a válaszadók 62 százalékát foglalkoztatja a kár korrekt rendezése abban az esetben is, ha a kárt ők okozták. A nők és a több autóval rendelkezők esetében ez az átlagnál is fontosabbnak tűnik. A felmérés szerint az internetes ügyintézés nem hozza lázba az ügyfeleket, és arra sem fordítanak figyelmet, hogy a biztosító milyen működési formában végzi tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik