Élet-Stílus

Voros – kórházi ágyról a magyar hokiválogatottba

Aaron Voros, az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő New York Rangers hokisa szívesen játszana a magyar válogatottban, és - ahogy azt a FigyelőNet megtudta - a honi szövetségben is azon fáradoznak, hogy ez megtörténjen. De ki is az a Vörös Áron? Honlapunk összeállításából közelebbről is megismerheti az olvasó a sok szenvedésen keresztülment 27 esztendős jégkorongozót.

Elvben egy kiváló játékossal, a New York Rangers alkalmazásában álló Aaron Vorosszel, azaz Vörös Áronnal erősödhet az elitbe feljutó magyar jégkorong-válogatott.

A hatalmas termetű (193 centiméter magas és 93 kilós) balszélsőt az észak-amerikai profiligát napi szinten követő szurkolókon kívül alig ismerte valaki Magyarországon, egészen hétfő estig. A Duna Televízióban bemutatott riportban ugyanis kiderült, a 27 esztendős hokijátékos magyar származású, nagyapja 1956-ban menekült a kanadai Vancouverbe.

A nagyapja miatt lenne magyar válogatott

Voros azt is elárulta, szívesen szerepelne piros-fehér-zöldben. „Megtisztelő lenne a magyar válogatottban játszani. Higgyék el, semmit se szeretnék jobban” – nyilatkozta a Duna TV-nek angolul, mivel magyarul nem beszél.

Ehhez hozzátette: „Egy éve halt meg a nagyapán, az ő tiszteletére, emlékének adózva szerepelnék a magyar csapatban. Ügynököm mintegy egy hónappal ezelőtt azt mondta nekem, hogy segít, nem hagyja annyiban a dolgot…”

Belevaló játékos (thehockeynews.com)

Aaron Voros (jobbra) belevaló játékos (thehockeynews.com)

Itthon is felfigyeltek rá

Kovács Zoltán főtitkár a FigyelőNetnek elmondta, a Duna TV riportjáig a Magyar Jégkorong Szövetségben nem tudták, hogy Aaron Voros magyar származású-e, vagy esetleg szlovák.

„Azt tudtuk, hogy Vancouverben született, többet azonban nem. Melczer Zsolt, aki Prágában elkészítette az interjút, vasárnap este számolt be nekem arról, mit mondott a játékos, és én hétfő reggel küldtem is egy e-mailt a New York Rangersnek. A kapcsolatfelvétel tehát megtörtént, egy-két héten belül sok minden kiderülhet” – így Kovács Zoltán.

A helyzet persze nem olyan egyszerű, a nemzetközi szövetség szabályzata szerint ugyanis honosított hokisoknak az állampolgárság megszerzése mellett legalább két évet új hazájuk bajnokságában kell szerepelniük. Bonyolítja a dolgot, hogy Voros 2008. július elsején három évre szóló, hárommillió dollárt garantáló szerződést kötött a New York Rangersszel.

„Idáig nem volt példa e szabály megkerülésére. Ha ez lehetséges volna, az olaszok fél Montrealt, a franciák fél Quebec Cityt honosítanák, a litvánoknál pedig feltűnnének azok az oroszok, akik nem férnek be saját válogatottjukba. Szóval sok mindennek kellene összejönnie ahhoz, hogy Voros magyar válogatott legyen. Egyelőre ennek tíz vagy esetleg húsz százalék az esélye, ugyanakkor ne felejtsük el, annak sem volt több, hogy a csapat Szapporóban kiharcolja a feljutást. Az biztos, rajtunk semmi sem múlik majd” – mondta a főtitkár.

Kemény és kitartó hokis

Vorosszel jelentősen erősödne a magyar csapat, hiszen amellett, hogy kiváló hokis, hihetetlenül elszánt, vagány fickó, egy kis bunyóért sem megy a szomszédba – Prágában is bokszolt egy kiadósat a Tampa Bay Lightning egyik játékosával.

A kitartása és a lelkiereje példaértékű. Másodéves volt az Alaska Fairbanks egyetem hokicsapatában, amikor a bal térde mögött egy fél baseball-labda nagyságú tumort találtak az orvosok, amelyet rosszindulatú daganatként diagnosztizáltak.

A szövettani vizsgálatokból azonban kiderült, hogy szerencsére jóindulatú daganatról van szó. Ezt később kioperálták, de a combcsontjából is el kellett távolítani egy darabot. Ezzel azonban még nem értek véget a megpróbáltatásai. Bakteriális fertőzés miatt 8 hétig a szíve alá intravénás katétert ültettek be – ezen át kapta a gyógyszert, s innen vettek vért tőle.

A kórházi ágyon sem merült fel benne, hogy abbahagyja a játékot. Visszatért, majd 2007 márciusában a Minnesota Wild egy hetedik körös draft-jogért megszerezte a profi játékjogát a New Jersey Devilstől, amely a 2001-es játékosbörzén 229. kiválasztottként csapott le rá.

Hét gól, hét assziszt az újoncévében

A 2007–08-as szezont a WAHL-ben szereplő Houston Aerosban kezdte, ám később felkerült a „vadak” profi csapatába, és november 11-én a Colorado Avalanche ellen bemutatkozott az NHL-ben. Az első góljára sem kellett sokat várni, ezt – a sors furcsa fintoraként – éppen a Vancouver Canucks kárára lőtte november 16-án. A szezonban 55 találkozón még összehozott további hat gólt és még hét gólt érő átadást is jegyzet.

Az évad végén jelölt volt Bill Masterton-trófeára. Ezt a díjat a nehézségeken túllépő, a sport mellett a végletekig kitartó NHL-hokisoknak ítélik oda. Tavaly a leukémia egy fajtájában szenvedő Jason Blake lett a befutó. És Voros is befutott, idén nyáron ugyanis leigazolta kedvenc csapata, a Rangers.

A szerződéskötés után úgy nyilatkozott, azzal hogy a Rangers-játékos lehet, teljesült a gyerekkori álma. S milyen jó is volna, ha egy másik vágya is valóra válna, azaz ha szándéka szerint valóban magára ölthetné a magyar válogatott szerelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik