Élet-Stílus

Megtalálták a legősibb lábnyomot

Minden idők legősibb állatlábnyom-lenyomatát találták meg az amerikai Nevada államban: az ősi „százlábú” két párhuzamos pontsort hagyott maga után.

A nevadai sziklás hegyvidék üledékes rétegeiben vízben élő kisméretű – körülbelül egy centiméter széles – soklábú állat nyomának maradványait találták – írja a National Geographic Online. A két párhuzamos pontsor 570 millió éves, ami azt mutatja, hogy a lábbal rendelkező állatok 30 millió évvel korábban jelentek meg a földön, mint ahogyan azt a tudósok korábban feltételezték – mondta el Loren Babcock, az Ohiói Egyetem Földtani Intézetének kutatója.

A Neoproterozoikum földtörténeti korszakon belüli úgynevezett ediacarai időszakban (630-542 millió évvel ezelőtt) elsősorban mikrobák és egyszerű többsejtű állatok éltek a földön. Az egyenként két milliméter átmérőjű lábnyomok azonban arra utalnak, hogy már a Kambrium-korszak előtt is – amikor az állatok többsége megjelent és kifejlődött a földön – voltak olyan lények, amelyek lábbal közlekedtek.

Babcock szerint még nem rendelkeznek teljesen meggyőző bizonyítékokkal, de a lábnyom-fosszíliák felfedezése erősíti az utóbbi feltételezéseket. A professzor szerint a megtalált lenyomat alapján az állat faját nem lehet megállapítani, valószínűleg egy féregszerű élőlényről van szó. A lény testhossza és lábainak száma sem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik